D'entrenar-se pel passeig del Mar de Palamós, a la pista d'atletisme de Palafrugell o pels paratges de la plana i la platja de Castell, a viure professionalment de l'atletisme, fixant la seva residència a la capital d'Espanya. El corredor palamosí Adel Mechaal viu una nova etapa en la seva vida esportiva i ho fa sense la necessitat de buscar hores per entrenar-se com li passava quan havia de treballar com a conserge al pavelló de Sant Antoni de Calonge. L'atleta del Team New Balance s'ha traslladat a Madrid, amb nou entrenador, en un entorn 100% professionalitzat. Després de l'experiència als Jocs de Rio, Mechaal, de 25 anys, encara els propers reptes amb força i optimisme pensant ja en la següent cita olímpica de Tòquio, d'aquí a quatre anys.

L'estiu passat, Mechaal va participar per primer cop en uns Jocs. L'experiència no va reeixir gaire perquè la qüestió mental, una part important en la preparació d'un atleta es va veure condicionada per l'afer d'una possible sanció per no haver fet uns controls antidopatge. El cas és que Mechaal no va poder superar les sèries classificatòries de 1.500 i de 5.000 metres llisos. No obstant, el palamosí valora positivament una experiència que no tothom pot viure. «L'important és participar» assegura recorrent al tòpic per desgranar tot seguit una dada. «Fa poc van treure una estadística que deia que als Jocs Rio hi van participar 10.700 atletes, dels quals només un 10% van aconseguir-hi medalla i d'aquests, tan sols un 3% la medalla d'or». Per tant, segons l'esportista més mediàtic de Palamós, «això no significa que el 96,7% restant siguem uns fracassats». Mechaal reconeix que ell i tota la resta de competidors van «lluitar i donar el màxim» de les seves possibilitats però, en ocasions «cal admetre que hi ha gent més ben preparada que tu i això ha de servir de motivació per superar-ta en la propera».

Mechaal ha iniciat ara una nova etapa en la seva vida esportiva centrada, ara sí i com ell volia, únicament i exclusiva en l'atletisme. Ha deixat la tutela del seu entrenador de tota la vida, Josep Carballude, i s'ha traslladat a la Residència Blume de Madrid, sota la disciplina del tècnic Antonio Serrano. «És un entrenador que ha viscut set Jocs Olímpics, tres com a atleta i els quatre altres com a entrenador», destaca el palamosí. Segons, Mechaal, aquest gir en la seva carrera era obligatori. «La meva nova vida a Madrid està resultant molt productiva perquè estic experimentant què vol dir ser un atleta professional», explica. «El canvi ha estat tot un encert perquè ara tinc metges i fisioterapeutes a la meva disposició les 24 hores i em controlen l'alimentació. Vaja, visc en un món completament diferent a l'anterior».

Tòquio a l'horitzó

Mechaal ha experimentat una brillant progressió des que va aconseguir la nacionalitat espanyola i es va fer professional. El 2015 va ser, possiblement el seu millor any. Va ser quatre cops campió d'Espanya en 1.500 i 5.000 m, en pista coberta i a l'aire lliure. Després han arribat un tercer lloc a l'Europeu de cros i un subcampionat d'Europa dels 5.000 m a l'aire lliure. Feina i molt d'esforç que el van dur a participar per primer cop en uns jocs. Ara, l'objectiu és el cicle olímpic que porta fins a Tòquio, el 2020. «Vull que el meu nou entrenador vegi les meves carències i les intenti corregir de cara als propers Jocs », explica Mechaal, que destaca que «Tenim tres anys per aspirar al màxim a Tòquio».