Marc Márquez és l'actual campió del món de MotoGP. Amb vint-i-quatre anys acabats de fer, el pilot de Cervera ja ha guanyat tres cops el Mundial i, a primer cop d'ull, ell i la seva Honda oficial serien una combinació predestinada a allargar enguany un domini que va començar el 2013 i el 2014, i va tornar en el darrer mundial després del parèntesi de la victòria de Jorge Lorenzo el 2015. Els anys no poden passar sense cap cost per a Valentino Rossi, que va guanyar el seu primer títol oficial de 125 cc en fa 20; Lorenzo en procés d'adaptació a la Ducati; i Dani Pedrosa convertit, cada cop més, en el company ideal de Márquez a Honda, el camí sembla que es va desbrossant per al lleidatà quan, però, encara queden trenta-cinc dies per a l'inici del Mundial a Losail (Qatar)...

No hi ha més rivals? Sí, un altre. I Marc Márquez el coneix bé. «Hi ha els rivals de sempre, Valentino (Rossi), Jorge (Lorenzo) amb la Ducati, que li està costant més però jo no el descarto, el meu company d'equip tampoc (Dani Pedrosa) i potser el nou és Maverick Viñales, que l'any passat ja va guanyar moltes carreres i va fer podis amb la Suzuki i aquest any ha pujat a una moto que ve de guanyar títols», explicava ahir Márquez a Lleida, on va rebre un premi per la seva ajuda a promocionar internacionalment la capital del Segrià, referint-se a un Maverick que, dos anys més jove que ell, sempre solia anar recollint el seu relleu quan es tractava d'anar cremant etapes i guanyant campionats en les categories de promoció del motociclisme català i estatal en les seves respectives adolescències.

Divendres, tres dies abans de les paraules de Márquez d'ahir a Lleida, els dos pilots varen coincidir en els entrenaments oficials al circuit de Phillip Island (Austràlia). I allà es va produir una situació bastant més reveladora sobre l'atenció amb què el lleidatà segueix les evolucions del pilot nascut a Roses. En un moment dels entrenaments, Márquez es va enganxar a la roda de Viñales i el va seguir un parell de voltes. No intentava millorar els seus temps, encara es tractava d'un test de pretemporada, i el mateix Márquez no va tenir inconvenient en, amb un gest de franquesa, reconèixer que havia estat estudiant el gironí: «El vaig veure passar i vaig seguir-lo un parell de voltes... Sempre és interessant veure motos diferents. També he seguit alguna Ducati i les Suzuki. Yamaha té una moto molt competitiva i segur que tant Rossi com Viñales hi seran», va dir llavors Márquez sense importar-li que el seu moviment no acabés d'agradar a Maverick. «Sabia que tenia en Marc darrere meu perquè m'ho estaven marcant a la pissarra. No ho he acabat d'entendre; tu estàs fent la teva feina i és complicat seguir pressionant quan saps que el tens allà i et pot estar estudiant; sigui Marc, Rossi o un altre dels pilots ràpids. La pròxima vegada que fem un simulacre de cursa em tocarà a mi molestar-lo a ell», va dir Maverick Viñales, que va recórrer a la ironia deixant anar que «la pista té quatre quilòmetres de llarg, és estrany que ell hagués d'estar on estava jo».

I és que Marc Márquez té motius de sobres per haver d'estar pendent de Viñales. El pilot de Roses ja no és aquell talent que, la temporada passada, va aconseguir que Suzuki guanyés un Gran Premi. Ara és pilot oficial de Yamaha, la gran rival d'Honda que ja els va pispar el títol el 2015 amb Lorenzo; i, a més, el gironí ha estat el més ràpid en els tres testos oficials d'aquesta pretemporada a MotoGP.

Primer en tots els testos

El novembre, just després d'haver acabat el Mundial del 2016 amb Suzuki, Maverick Viñales va pujar per primer cop a la Yamaha i va ser el millor en els entrenaments que es van fer al circuit valencià de Xest. L'empordanès va ser l'únic que va baixar de l'1:30 en unes jornades on va rodar amb la moto del 2016 amb què Lorenzo i Rossi no van poder desbancar Márquez del primer lloc del Mundial. Un parell de mesos de vacances i, a la tornada a la feina a Sepang (Malàisia), Maverick Viñales deixa clar a tothom que ha arribat a Yamaha per lluitar per les victòries. Va fer el millor temps dels tres dies per davant de Marc Márquez, Andrea Dovizioso amb Ducati, Dani Pedrosa i un Valentino Rossi que, de moment, ha estat tota la pretemporada lluny del seu company d'equip a Yamaha.

I, la setmana passada, va arribar la cita a Phillip Island i, més enllà que Márquez s'enganxés a la seva roda per estudiar-lo, Maverick Viñales va tornar a fer els millors temps. Tres dècimes més ràpid que Márquez, un altre cop segon, i un segon millor que Valentino Rossi que comença a veure aquell noi que, fa uns anys, explicava que era fan seu ara serà un company d'equip dòcil. Maverick sap que, de moment, està un pas per endavant. «Sembla que jo i en Marc (Márquez) estem per davant de la resta, això serà divertit», deia a Austràlia Maverick Viñales, a qui, si una cosa ha acompanyat sempre al llarg de la seva carrera com a pilot, ha estat l'ambició.