Vint-i-dos d'octubre del 2016. Ara fa una mica més de quatre mesos. Aquell dia el Gernika va der­rotar el Perfumerías Avenida al seu pavelló de Maloste per 62-51 amb una notable actuació defensiva de l'equip que entrena Mario López, que va tenir en Maria Pina -19 punts, 6 rebots i 5 assistències- la seva peça més destacada contra un Avenida on només Elonu, amb 19 dels 52 punts del seu equip, va donar la cara en atac. Un mal dia de les castellanes en la que, mesos després, continua sent l'única der­rota de la temporada en lliga del conjunt que entrena Miguel Ángel Ortega. Des d'aquell dia, l'Avenida no ha perdut cap més partit en lliga, s'ha proclamat campió de Copa a Fontajau i s'ha classificat per als quarts de final de l'Eurolliga, on s'enfrontarà al Fenerbahçe turc. Però va perdre a Gernika i això, justament això, és el que intentarà evitar l'Spar Citylift Girona avui a Maloste (20.00).

El Gernika no és el CREF Hola. Diumenge, l'Uni va guanyar les madrilenyes a Fontaju tot i que, sobretot a la primera meitat, les jugadores que entrena Èric Surís van defensar poc, per no dir gens, en una manca d'intensitat que el tècnic gironí està convençut que no es repetirà avui a Gernika. «Són dos partits que no tenen res a veure. Contra CREF ens va costar molt creure'ns que havíem de treballar per guanyar, però contra Gernika, tant si guanyem com si perdem, el problema no haurà estat la manca de tensió competitiva», explica el tècnic, que valora molt el nivell del Gernika, tercer classificat de la lliga, deixant de banda que la lesió d'Amisha Carter ha afectat molt l'equip basc. Carter era la gran referència ofensiva del Gernika; líder de l'equip en punts, rebots i valoració i una de les jugadores, estadísticament, més importants de la competició. Carter es va lesionar fa dues setmanes a la pista del Perfumerías Avenida, just una volta després de la derrota castellana a Maloste, i la seva absència ja es va deixar nota molt aquest cap de setmana: derrota del Gernika contra el Campus Promete.

La baixa d'Amisha Carter, que amb els lligaments del genoll trencats no jugarà més aquesta temporada, complica les opcions del Gernika d'acabar la lliga en tercer lloc. El Campus Promete ja és quart a només dues victòries. I conscients d'això, els gestors del club basc es van moure ahir, dar­rer dia per fer fitxatges a Lliga Femenina, incorporant la nord-americana Anne Marie Armstrong. De 26 anys i 1,91 d'alçada, Armstrong prové de l'Artego Bydgoszcz polonès i té experiències en països com Israel o Brasil després de formar-se a la universitat de Georgia i ser escollida en el draft de la WNBA per Atlanta. La intenció del Gernika és que Armstrong debuti aquest vespre contra l'Uni, però, acabada d'arribar i amb un perfil menys físic que Carter (a Polònia feia 9 punts i 5 rebots per partit), és complicat que la pivot nord-americana pugui tenir una incidència important en el partit. Contra el Campus Promete, el Gernika va jugar molts minuts amb una aler Maria Pina de «quatre» amb Chanel Moganko com a única interior pura confiant la seva sort al talent per fora d'Asurmendi, de la croata Sandric i de la mateixa Pina.