Ara fa un any, la Federació Catalana de Futbol (FCF) feia un pas més en la seva lluita per erradicar les conductes violentes (tant físiques com verbals) dels camps donant la possibilitat als àrbitres d'aturar els partits en cas que hi hagués desconsideracions des de la grada cap a la seva figura o als jugadors. A les comarques gironines, el primer cop que es va aplicar la campanya «Zero insults a la grada» va ser en un Sils-Gironès Sàbat d'alevins de la temporada passada, per un problema entre uns pares. Aquest curs, segons les dades de la Federació, els col·legiats han aturat nou partits, que sempre s'han pogut reprendre una vegada aquells seguidors que tenien mala conducta han rectificat o han estat convidats a abandonar l'estadi.

Un dels partits que s'han hagut d'aturar és un de Tercera Catalana després que la col·legiada Raquel Maspoch rebés insults sexistes des de la grada. Una vegada detectat el seguidor responsable se'l va instar a frenar la seva actitud i el partit va continuar.

Segons apunta el delegat a Girona de la Federació Catalana, Jordi Bonet, «la conflictivitat s'està reduint gràcies a l'enduriment de les sancions i a les campanyes que fem per conscienciar». Tot i això, admet que en categories base, per culpa d'alguns pares, i en categories absolutes com la Tercera i la Quarta Catalanes, encara es detecten «problemes puntuals». Sense anar més lluny aquesta setmana s'ha clausurat per un partit el camp del Vila-sacra perquè un aficionat seu va llançar una ampolla a l'àrbitre el cap de setmana passat al final del partit contra el Portbou (3-1). El duel es jugava a Llançà perquè els locals també tenien el seu estadi clausurat. Cada cap de setmana, a les comarques gironines, es disputen mig miler de partits de futbol. Segons les dades de la Federació, aquest curs s'han detectat una vuitantena de duels amb incidents.

Entre les sancions més dures que s'han imposat aquesta campanya hi ha els 11 partits de sanció pel delegat de l'Escala benjamí, castigat amb 10 partits per insultar l'àrbitre, o els 11 que van caure al delegat del Fortià cadet per colpejar un jugador del Cadaqués de només 14 anys. Bonet apunta que a partir de Segona Catalana la conflictivitat és pràcticament inexistent i que els principals focus que encara queden per erradicar apareixen entre Tercera i Quarta, o en el futbol base.

Per a Salvador Elías, delegat del Col·legi d'Àrbitres a Girona, «tot i que cada cop s'aturen menys partits, també és cert que cada cop ens posem més seriosos. S'ha de recordar que calen denunciar no només els insults que reben els co·legiats, sinó també els comentaris racistes que hi pugui haver amb els jugadors o les faltes de respecte cap a aquests». Elías no amaga que està «preocupat» perquè «cada setmana es tanquen camps per incidents violents», com l'últim amb el cop d'ampolla que va rebre l'àrbitre del Portbou-Vila-sacra.

Campanyes com ara el «Zero insults a la grada» han servit perquè sovint els propis espectadors aïllin de la grada aquells que tenen actituts violentes, i que siguin els primers a convidar-los a abandonar els estadis quan els àrbitres decideixen aturar els partits.