El velocista italià Davide Cimolai (FDJ) ha sorprès als dos grans favorits, Nacer Bouhanni (Cofidis) i André Greipel (Lotto-Soudal), i s'ha adjudicat en l'últim cop de ronyó la victòria en la primera etapa de la Volta Ciclista a Catalunya. Els grans favorits no s'han mogut durant tota la jornada i han guardat forces per batalles pròximes. El bagenc Jordi Simón (Funvic-Brasil) ha tret el cap en l'arribada massiva i ha finalitzat en la dissetena posició.

La 97a edició de la Volta Ciclista a Catalunya ha començat a rodar amb una etapa nerviosa de 178 quilòmetres amb sortida i arribada a la localitat de Calella. La primera jornada de la tercera carrera per etapes més antiga del món (només darrere de Tour de França i Giro d'Itàlia) comptava amb un recorregut de mitja muntanya i resolució incerta. Sis ports puntuables, dos d'ells de primera categoria, posaven el picant a l'estrena de la ronda catalana.

La jornada ha començat amb un sol brillant anunciant l'arribada de la primavera i del ciclisme a terres catalanes. Hi han hagut múltiples atacs en busca de l'escapada del dia. Al quilòmetre 30 s'ha confirmat la fuga definitiva amb quatre integrants: Rolland (Cannondale), Antonio Nibali (Bahrein) i Affonso i Nazaret (Brasil).

El gran grup els ha tingut controlats en tot moment i la màxima renda s'ha situat al voltant dels tres minuts. El francès Pierre Rolland, l'home amb més nivell de l'escapada, ha perdut contacte però pocs quilometres després ha pogut tornar al capdavant. Els quilòmetres i els ports, Alt de Parpers (3a), Alt dels Pinars de Badó (3a) i Alt de la Pullosa (3ª), s'han succeït amb una situació de carrera invariable.

La carrera s'ha animat amb l'arribada dels dos ports més durs del menú del dia, l'Alt El Muntanyà (1a) i Coll Formic (1ª). Tres ciclistes més, Canty (Cannondale), Domont (AG2R) i Bol (Manzana Postobón) han iniciat un contraatac per darrere i han contactat amb els quatre fugats. Bol i Domont s'han mostrat com els més forts i s'han destacat en el descens de Coll Formic.

El pilot, comandat per l'equip Lotto-Soudal, ha marcat un ritme viu per estabilitzar la diferència de la parella capdavantera en un minut i d'aquesta manera assegurar l'esprint a Calella. L'esforç de l'equip d'André Greipel (Lotto-Soudal) ha obtingut els seus fruits i Bol i Domont han estat engolits a falta de 25 quilòmetres.

L'última dificultat puntuable de l'etapa, l'Alt de Collsacreu (3ª), s'ha pujat a un ritme còmode i no s'ha vist cap atac per provar l'aventura en solitari. Tot estava preparat per un descens vertiginós de la mà de l'equip Sky i una arribada massiva a la localitat del Maresme. El francès Cyril Gautier (AG2R) ha intentat desafiar el poder dels velocistes i ha obert uns metres insuficients a falta de cinc quilòmetres. També ho ha intentat sense èxit Peter Kennaugh (Sky), que ha estat caçat dins l'últim quilòmetre.

L'equip Cofidis ha llançat l'arribada des de lluny però el seu home ràpid, Nacer Bouhanni, s'ha precipitat. El corredor italià Davide Cimolai (FDJ) l'ha aconseguit superar en l'últim cop de ronyó per adjudicar-se la primera etapa de la Volta a Catalunya 2017. Els homes forts de la general han entrat tots en el mateix temps i han guardat forces per la decisiva contrarrellotge per equips de demà a la ciutat de Banyoles.