La 97a edició de la Volta Ciclista a Catalunya, que es disputarà des d'avui i fins diumenge, serà testimoni del primer duel del curs entre el vigent campió del Tour de França, Chris Froome (Sky), i l'espanyol Alberto Contador (Trek Segafredo), que posaran a prova el seu estat de forma en un recorregut renovat.

La tercera carrera per etapes més antiga després del Tour de França i el Giro d'Itàlia segueix cridant l'atenció de les primeres espases del pilot, que afrontaran un recorregut de més de 1.110 quilòmetres repartits en sis etapes en línia i una contrarellotge per equips, una de les principals novetats d'aquesta edició. Aquest any no hi serà el colombià Nairo Quintana (Movistar), vigent campió de la carrera i un dels ciclistes que millor ha començat la temporada, amb dos triomfs en la general de la Volta a la Comunitat Valenciana i la Tirrè Adriàtica. El ciclista colombià, un habitual de la Volta, ha preferit guardar forces abans d'afrontar els seus dos grans reptes d'aquest curs: el Giro d'Itàlia i el Tour de França.

No sortirà Quintana, però l'elenc de primeres espases que aspira a rellevar-lo és excel·lent. El més destacat és Froome, que afronta la seva sisena participació a la ronda catalana, que mai ha guanyat, amb l'objectiu d'acumular quilòmetres de cara als grans objectius del curs. Serà la tercera vegada des del principi de temporada que el tres vegades campió del Tour de França (2016, 2015 i 2013) s'enfunda el mallot per participar en una carrera oficial. L'última aparició oficial del britànic va ser fa un mes i mig al Herald Sun Tour d'Austràlia, on va acabar sisè en la general d'una ronda de sis dies que es va emportar l'australià Demien Hawson. Més quilòmetres acumula en els primers mesos de la temporada Contador. El madrileny va estrenar el mallot del Trek Segafredo amb una segona posició en la general de la Vuelta a Andalusia, poc abans de participar en l'Abu Dhabi Tour, on va acabar en quinzena posició. Encara que on va demostrar estar en un bon moment de forma va ser fa una setmana en la París-Niça. El dues vegades guanyador del Tour de França (2009 i 2007) va acabar segon en la general, un resultat que li dóna confiança de cara a la Volta.

El tercer en discòrdia en la presumible batalla entre Froome i Contador és Alejandro Valverde. Davant l'absència de Nairo Quintana, el murcià exercirà de cap de files del Movistar i lluitarà per sumar la seva segona Volta després de l'aconseguida el 2009. Altres favorits són: el francès Julian Alaphilippe (Quick Step), el seu company Dan Martin, i el rus Ilnur Zakarin (Katusha).

La prova començarà avui a Calella, passarà demà dimarts per la comarca del Pla de l'Estany amb una contrarellotge amb sortida i arribada a Banyoles, per seguir dimecres entre Mataró i La Molina. La quarta etapa serà dijous entre Llívia i Igualada, continuarà divendres entre Valls i Tortosa. Dissabte, la sisena etapa es disputarà entre Tortosa i Reus i l'última es disputarà a Barcelona.