Un doblet de Messi i els gols de Luis Suárez i André Gomes van donar ahir al Barça una treballada victòria (4-2) davant un València que es va avançar al marcador i que no li va perdre la cara al partit, tot i quedar-se amb un home menys just abans d'arribar al descans. Valuosíssim triomf dels blaugrana, que van haver de pencar de valent per aconseguir tres punts fonamentals per mantenir-se amb opcions de reeditar el títol de Lliga.

Va sortir Luis Enrique amb l'onze de la històrica remuntada davant el PSG i el Barça, conscient que seguir viu a la Lliga passava per guanyar sí o sí a València, va anar a buscar el partit des de l'inici. No obstant això, en la seva ànsia per arribar ràpid a la porteria de Diego Alves, els blaugrana, que semblen haver adoptat ja definitivament el 3-4-3 com el seu llibret de capçalera, van tornar a prendre massa riscos al darrere.

Voro no va plantejar el xoc per anar a buscar el Barça a dalt, com han posat de moda gairebé tots els equips que aquesta temporada visiten el Camp Nou. Va poblar el centre del camp, va posar els seus a defensar prop d'Alves i va intentar sorprendre el Barcelona a la contra. Entre fogonada i fogonada blaugrana ho va aconseguir.

Va avisar el Barça primer amb una rematada a boca de canó de Luis Suárez que el porter del València va rebutjar, un xut desviat de Mascherano i un eslàlom de Messi que va acabar amb un xut que buscava l'escaire però que va marxar fora per poc. Carlos Soler va protagonitzar la primera ocasió visitant passat el quart d'hora: un tret sec que va obligar a lluir-se a Ter Stegen. Poc després, en una ràpida contra, a Munir se li va ser llarg el control quan es plantava sol davant el porter alemany i aquest va poder evitar el gol, però la pilota va marxar a córner. En l´acció següent, Mangala deixava mut el Camp Nou fent pujar el 0-1 amb un cop de cap.

Ràpida reacció

Però el Barça va trigar només sis minuts a reaccionar. Neymar assistia Suárez en un servei de banda i l'uruguaià sorprenia a tota la defensa visitant per creuar la pilota al pal llarg d'Alves (1-1). El davanter, el millor de la primera meitat, estava tornant boig Garay cada vegada que agafava la pilota i també va ser l'encarregat d'expulsar Mangala a tocar del descans, quan li va guanyar la posició al central francès i aquest no va tenir més remei que fer-lo caure abans que batés Alves per segona vegada. Targeta vermella i penal que Messi es va encarregar de transformar (2-1). Tot i això, en l´afegit, en un contracop veloç, Munir va tornar a situar l´empat al marcador; el davanter va demanar perdó a la graderia per marcar davant la que fins fa poc havia estat la seva afició.

Voro va sacrificar Orellana i va donar entrada a Abdennour al descans, conscient que la segona part podia ser una agonia per al seu equip i que el que tocava, en inferioritat, no era altra cosa que aguantar com fos l'empat. Però en el segon acte va emergir un Messi estel·lar per sentenciar el conjunt txe. Una passada seva deixava sol Neymar, que disparava contra la bota d'Alves. En la jugada següent, l´argentí afusellaria el porter visitant per fer el 3-2.

Quedaven 38 minuts de partit i va seguir atacant el Barcelona, ??però el València, fins i tot amb un menys, va poder entrar de nou en el partit en un parell de contres. En una, Ter Stegen va frenar el xut de Parejo, i en l'altra, Piqué va robar la cartera a Munir quan aquest es preparava per batre el porter.

Rafinha, Iniesta, Luis Suárez i Neymar -aquest últim amb diverses accions individuals i un llançament de falta a la creueta- van poder fer el quart. El partit ja no era d'anada i tornada, com en el primer acte. Havia perdut el vertigen per convertir-se gairebé en un monòleg dels blaugrana. Tot i així, el conjunt local no les va tenir totes fins l'últim minut, perquè el València, encara que molt just de forces, seguia acostant-se a la porteria de Ter Stegen. Va ser al 89 quan una internada de Neymar per l´esquerra va acabar amb el primer gol del discutit André Gomes amb la samarreta blaugrana. Llavors, per fi, al Camp Nou, va respirar alleujat.