El 7 de gener de 1917 es va inaugurar a la Devesa la primera pista de tennis de Girona, fruit de les gestions impulsades amb l'Ajuntament per Ramón de Berenguer, un dels homes més influents, propietari de les primeres centrals elèctriques gironines, i els joves doctors Josep Maria Riera i Lleó Audouard. Volien fundar un club dedicat a aquest esport a la ciutat. A la Devesa hi arrenca la centenària història d'una entitat que a dia d'avui té la seva seu a Palau, amb 1.350 socis i 320 alumnes a l'escola de tennis i pàdel, i que afronta el futur amb ambició, amb una clara vocació per formar esportistes, com ho demostra la creació d'un grup d'alt rendiment. Un llibre escrit per Guillem Alsina on es repassa la història del tennis a la ciutat i els orígens del club ha donat el tret de sortida a un extens programa d'activitats que, des d'ara, i fins a finals d'any, pretén commemorar l'efemèride.

«Vam fer una crida als nostres socis per tal que aportessin fotografies i documents que ajudessin a fer el llibre», explica el directiu Francesc Omedes. L'obra de Guillem Alsina donarà pas a uns mesos carregats d'activitats, amb punts culminants com l'exposició sobre els 100 anys del tennis a la província de Girona, que s'inaugurarà a la Casa de Cultura el 3 de maig, o un sopar de gala, el 7 de juliol, on es farà la presentació de l'escultura creada per Rosa Serra en motiu del centenari. El CT Girona també ha aconseguit, per tercer any seguit, que la Federació Catalana els concedeixi l'organització del campionat de Catalunya (del 4 al 9 de setembre), un torneig revitalitzat des que es disputa a Girona. El gerent, Jordi Pujol, destaca que «gaudim d'una bona salut i hem aconseguit frenar la baixada de socis que va provocar la crisi». En aquest sentit considera que la celebració del Centenari «serà una magnífica manera d'obrir-nos a la ciutat, permetre que tothom descobreixi les nostres magnífiques instal·lacions, i trencar aquesta barrera que fa que encara hi pugui haver gent que vegi el tennis com un esport elitista».

Les actuals pistes de Palau es van inaugurar el 22 d'octubre de 1967, tot i que un any abans ja s'havia fet un acte oficiós. Era la continuació al projecte que havia nascut el 1917 a la Devesa, i que per culpa d'unes inundacions, es va haver de traslladar a Vista Alegre, en uns terrenys privats. Quan van haver d'abandonar aquell espai, un grup de socis va impulsar el trasllat a Palau adquirint uns nous terrenys.

L'obra de Guillem Alsina documenta com el tennis havia arribat a Girona, via la Cerdanya i el ripollès, el 1907. La primera prova documental apareix al Diari de Gerona de avisos y notícias, amb la disputa a Puigcerdà d'un torneig de «lawn» tennis. Era el 6 d'agost, en plena temporada d'estiu, i dins dels actes de la Festa Major. Van ser els estiuejants barcelonins d'elit els qui van dur el tennis, que havia arribat a la capital catalana un temps abans, els qui més tard el van estendre. A Girona el 1915 es van començar a fer gestions per crear unes pistes a la Devesa, però tot i el «sí» de l'Ajuntament, no van ser realitat fins al 1917.