Ara fa encara no quatre anys, com molts nens que comencen provant diferents esports, Josué Canales va tenir el seu primer contacte amb l'atletisme. «Va ser amb l'IDEM de Salt, al principi em va costar, recordo que els altres corredors em doblaven fent voltes, però va ser anar continuant i al final veus com vas millorant...», explica Canales que, realment, va millorar molt de pressa. Aquell mateix any, corrent encara amb el club esportiu de l'associació IDEM, Josué Canales va ser campió de Catalunya infantil de 1.000 metres. I ara, amb quinze anys, formant part de la secció d´atletisme del GEiEG mentre estudia quart d'ESO a l'institut de Santa Eugènia, l'atleta nascut a Hondures, però residint a Catalunya des dels dos anys, ha fet aquest mes de març la millor marca juvenil espanyola de l'any en 400 i 800 metres aconseguint la mínima, en les dues distàncies, per participar en el Mundial juvenil a Kenya d'aquest estiu. El passat 12 de març, Josué Canales es va proclamar campió d'Espanya de 400 metres en pista coberta a Sabadell i, una setmana més tard, feia una marca impressionant en els 800 metres a Palafrugell: 1.52.41. Millor marca espanyola, tercera mundial a nivell sub-18 tot i que Canales només té quinze anys (superada només per dos jamaicans) i rècord absolut d'Hondures. «A Sabadell vaig anar-hi amb la millor marca i pensant que podia guanyar perquè sempre has de ser positiu; i va sortir bé», explica l'atleta del GEiEG que, després de ser campió d'Espanya cadet en 600 metres l'any passat, ara com a juvenil alterna els 400 i els 800 entrenant-se tres dies per setmana a les pistes del GEiEG a Palau amb la resta de la secció d'atletisme del grup i tres més fent pel seu compte «els rodatges que em programa el meu entrenador, en Josep Badosa».

«A principi d´any em vaig proposar fer la marca mínima per al Mundial i m´ha sortit bé; de moment, però, no penso gaire en el Mundial, primer tinc programat el campionat de Catalunya i el d´Espanya a l´aire lliure», explica Canales que, a quatre mesos per a la cita de Kenya, té encara massa interrogants al davant per solucionar. Per començar, el mateix mundial juvenil està a l´aire -Estat Units i Anglaterra ja han dit que no hi aniran per raons de seguretat-; i, no menys important, Josué Canales no pot participar-hi amb la selecció espanyola, no té la nacionalitat, i ho hauria de fer amb Hondures: «Allà diuen que, en principi, amb la mínima ja hi podria participar». De fet, en 1.500 metres, la seva recent marca d´1:52.41 és rècord absolut a Hondures. «Encara no sé res de tot això, és cosa dels meus pares...», explica Canalés sobre si es veu, en un futur, competint internacionalment per Espanya o per Hondures. I és que les marques de Josué Canales són d´un nivell que no han d´haver passat gens desapercebudes pels responsable de la Federació Espanyola.

Els 48.09 no només va servir a Canales per guanyar el Campionat d'Espanya en pista coberta a Sabadell ­­ - «No sé si sortiré als historials, però vaig poder pujar al podi perquè fins a juvenil encara deixen als que no tenim la nacionalitat»- sinó que, en el rànquing històric juvenil, ocuparia el segon lloc en les millors marques espanyoles dels 400 metres en pista coberta. I, en una dada que encara posa més en relleu la marca de Canales, els 48.09 són la setena millor marca mundial de l'any en la categoria sub-18. Peró és que l'atleta del GEiEG és juvenil de primer any, nascut el 2001 farà setze anys el setembre, i tots els atletes que té per davant en aquest rànquing de la IAAF (3 nord-americans, un suís, un italià i un francès) són més grans, nascuts els anys 1999 o 2000. Així que als 1:52.41 en els 800 metres a l'aire lliure que va fer Josué Canales a Palafrugell, l'atleta del GEiEG diu que «no sé exactament on estaria en el rànquing històric a Espanya, però és una marca per estar davant en els campionats». I de fet, mirant de nou el rànquing sub-18 de la federació internacional només hi haun parell d'atletes jamaicans que hagin corregut per sota d'aquest temps. Un de l'any 2000 i l'altre, com ell, del 2001.