Va posar el primer matalàs i va comprar el primer potro del Salt Gimnàstic Club el 1979, quan tot just tenia 19 anys i encara ni s'havia tret el títol. Del vell gimnàs del carrer Doctor Ferran es va passar al de Pere Coll i Guitó, i d'allà, a finals de 2008, al flamant nou pavelló, l'autèntic punt d'inflexió. Trenta-vuit anys després de crear el club, Montse Hugas, convertida en directora tècnica d'una entitat que mobilitza 320 gimnastes i 14 entrenadors, assaboreix un èxit sense precedents: el cap de setmana passat, a Guadalajara, es van proclamar campions d'Espanya de clubs femenins arrasant de tal manera que només van deixar escapar una medalla d'or.

«Fa molt temps que treballem per arribar fins aquí. El pas al nou pavelló és el que ha donat la volta a tot, perquè ens ha permès crear una bona xarxa de treball. Tot i que hi ha molts bons clubs i que el nivell és molt alt, estem ben encaminats per tenir bons resultats», reflexionava ahir Hugas, que està convençuda que als Jocs de Tòquio, el 2020, hi veurà alguna gimnasta formada a Salt. El 2012 s'hi va quedar a les portes Clàudia Vila, ara entrenadora del club, i l'any passat va ser Nora Fernández, que segons la tècnica saltenca, a Guadalajara «es va doctorar», qui va estar a punt d'aconseguir-ho. Fernández i Laura Bechdejú, integrades a la selecció espanyola al CAR de Madrid, són dues de les opcions olímpiques més clares pel cicle que tot just ara arrenca, però per a Montse Hugas, al Salt Gimnàstic «puja una generació molt bona que també pot tenir possibilitats». Integrarien aquesta llista Cristina Vives, Laura Mora, Sara Coll, Marina González, Laia Q. Nogué, Gina Bou, Jana Guardiola i Aida València.

Hugas encara ara recorda com, durant la construcció del nou pavelló de gimnàstica de Salt, un equipament modèlic, amb capacitat per a gairebé un miler d'espectadors, «a vegades m'espantava i em posava a plorar pensant de si seriem capaços de gestionar-lo». El club tenia aleshores 6o gimnastes, una xifra que ara multiplica per cinc. I la idea és que l'any vinent s'ofertin mig centenar de places més. Qualsevol nen o nena amb ganes de fer gimnàstica, té les portes obertes del Salt a partir dels tres anys.

L'èxit de Guadalajara al campionat i a la Copa d'Espanya va ser sonat. «Ho vam guanyar tot», subratlla Hugas. El Salt Gimnàstic Club ja va celebrar amb eufòria el tercer lloc de l'any passat, millorat aquest 2017 amb el títol. La feina feta ha acabat tenint recompensa. «El club té gimnastes que s'entrenen tres hores i mitja cada dia de dilluns a dissabte, i que els dimarts i els divendres també n'hi afegeixen dues i mitja més perquè també vénen al matí», destaca la directora tècnica, que considera el seu esport com «un joc d'estratègia» apassionant.

El Salt Gimnàstic Club es va proclamar campió en totes les categories a Guadalajara. I Nora Fernández va proclamar-se campiona absoluta d'Espanya en la categoria Open, apuntant-se l'or en tots els aparells menys a terra, on va endur-se la plata. El club també està fent una clara progressió en la gimnàstica masculina, tot i que les lesions van debilitar l'equip en el campionat d'aquest cap de setmana. Què demana Hugas al futur? d'entrada, continuar la línia formativa de gimnastes. «I celebrar com es mereixen els 40 anys d'antigüitat del club el 2019. No m'esperaré als 50 perquè... qui sap si encara hi seré!».