L'anglès Lewis Hamilton (Mercedes) va guanyar ahir el Gran Premi de la Xina, el segon del Mundial de Fórmula 1, disputat al circuit de Xangai, on va relegar al segon lloc l'alemany Sebastian Vettel (Ferrari), amb el qual ara comparteix el lideratge del camipionat. Hamilton, de 32 anys, triple campió mundial i que havia estat segon en la cursa inaugural, a Melbourne (Austràlia), per darrere de Vettel (29), va invertir llocs amb l'alemany, després de llançar un dur contraatac en una cursa en la qual l'holandès Max Verstappen (Red Bull) va protagonitzar la remuntada en acabar tercer, i que l'astre anglès va dominar de dalt a baix: guanyar des de la pole, liderant de principi a fi la cursa i marcant també la volta ràpida.

Hamilton, que a contracor va haver de cedir el títol l'any passat al seu company i rival alemany Nico Rosberg -que va anunciar la seva retirada cinc dies després d'emular el seu pare, Keke, guanyador de la corona per a Finlàndia i Williams el 1982- no va a deixar escapar l'oportunitat de fer-se amb un quart Mundial, després dels quals es va anotar el 2008, amb McLaren; i el 2014 i 2015, amb Mercedes. Així que, des que el semàfor es va posar en verd, l'anglès va accelerar fins a la victòria i va guanyar gairebé sense despentinar-se, aliè al que passava per darrere. Que no va ser poc. Especialment en les primeres voltes, marcades pel primer safety car virtual -després de la sortida de pista i posterior retirada del canadenc Lance Stroll (Williams)- i pel cotxe de seguretat veritable, que va aparèixer després de l'accident de l'italià Antonio Giovinazzi en la quarta volta.

Vettel va entrar a boxs a les primeres de canvi. I Ferrari, que es va postular per lluitar pel títol, va doblar estratègies: l'alemany va passar a slicks i el finès Kimi Raikkonen -cinquè a Xangai, per davant del seu compatriota Valtteri Bottas (Mercedes) i darrere de l'australià Daniel Ricciardo (Red Bull)- va mantenir els pneumàtics intermedis. Bottas va arruïnar la seva carrera escalfant pneumàtic darrere del safety i Hamilton va accelerar cap a la victòria, per davant dels dos Red Bull de Verstappen i Ricciardo; i de Kimi, que va alentir el ritme del seu company fins que Vettel ho va superar en el vintè dels 56 girs que es van donar ahir a la pista asiàtica. Vettel va passar a Ricciardo en la volta 22, abans de superar, set més endavant, de Verstappen, que es va conformar amb protagonitzar la gran remuntada, passant del setzè en graella al tercer lloc final. Però si Hamilton apunta al quart títol, Vettel -que ja en va guanyar quatre amb Red Bull (2010-13)- vol igualar els cinc títols de l'argentí Juan Manuel Fangio. Amb el que només tindria per davant, a la llista de tots els temps, al gran Michael Schumacher. I recuperaria, deu anys després que ho guanyés Kimi Raikkonen, el títol per als de Maranello.

Amb un cotxe per posar-se a plorar, Alonso va tornar a treure, mentre va poder, petroli del McLaren-Honda. Després de sortir tretzè, el doble campió mundial asturià va arribar a rodar sisè i es va mantenir en zona de punts fins que es va trencar, en la volta 35, el palier de la transmissió del seu monoplaça. Alonso, que va entrar en garatge amb el safety virtual, a la segona volta, va afirmar que espera seguir divertint-se fins que el cotxe funcioni. De fet, ho va fer unes voltes, retenint els atacs de Bottas, amb un Mercedes. Però, excepte miracle, aquesta no sembla que hagi de ser un any d'èxits per el d'Oviedo. Molt millor pinten les coses per al seu compatriota Sainz, que va acabar setè a Xangai. El madrileny, fill del doble campió mundial de ral·lis d'igual nom, que no va parar fins a la 28, va millorar un lloc la seva actuació d'Albert Park i és setè al Mundial, amb 10 punts. Sainz va relegar al vuitè al danès Kevin Magnussen (Haas), que va entrar en meta per davant dels dos Force India del mexicà Sergio Pérez i d'Esteban Ocon, que també van gratar punts.