Un doblet de l'argentí Paulo Dybala i un gol de Giorgio Chiellini van permetre al Juventus atropellar anit el Barça per 3-0 als quarts de final de la Lliga de Campions en un nou malson europeu per als blaugrana, que estan de nou obligats a fer un altre miracle com va passar contra el París Saint-Germain fa unes setmanes per passar ronda.

La nit d'ahir va tenir Dybala com a gran protagonista: vivia el duel més important, de moment, de la seva carrera i es va lluir amb una gran actuació en un dia en què el seu compatriota Gonzalo Higuaín va pagar la seva falta d'encert i no va poder marcar. Sense el sancionat Sergi Busquets, el tècnic del Barcelona, l'asturià Luis Enrique Martínez, va alinear un onze amb l'argentí Javier Mascherano al centre del camp i els francesos Jeremy Mathieu i Samuel Umtiti i el català Gerard Piqué a la línia defensiva.

Però tot i la seva declaració d'intencions, es va deixar sorprendre per l'agressiu començament de partit del seu rival, que va pressionar des del primer minut i que va donar ja dos avisos en els primers 180 segons de joc, amb una rematada alta de l'alemany Sami Khedira i un cop de cap d'Higuaín aturat per l'alemany Marc André Ter Stegen. La pressió dels torinesos va tenir premi en el minut 8, quan el colombià Juan Guillermo Cuadrado va servir Dybala en l'àrea de penal després d'encarar Mathieu; allà, l'argentí es va girar i va ajustar la pilota al segon pal amb la cama esquerra (1-0).

La primera reacció del Barça es va originar en una intuïció de Messi, que va permetre a Iniesta presentar-se tot sol davant Gianluigi Buffon amb una gran passada a l'espai després de regatejar a Khedira (m.21). El migcampista va colpejar amb la cama dreta però Buffon va aconseguir enviar la pilota a córner amb una gran intervenció, que resultaria més determinant per al segon gol del Juventus.

De fet, precisament en un contracop nascut d'aquesta acció els torinesos van aconseguir ampliar distàncies, de nou amb Dybala. El davanter va aprofitar una assistència de Mandzukic per colpejar amb un xut amb l'esquerra que va sorprendre Ter Stegen en el primer pal. Era el 2-0 i només s'havien jugat 22 minuts.

Tot i aquesta patacada, el conjunt blaugrana va acabar creixent amb el pas dels minuts a la primera meitat i fins i tot va ser capaç de marcar, però l'assistent, amb encert, va anul·lar la diana de Messi per un fora de joc posicional de Luis Suárez. Havia millorat en atac, però el Barça seguia patint al darrere. Per això, Luis Enrique va baixar la posició de Mascherano i va treure el portuguès André Gomes al camp, asseient el francès Mathieu després del descans.

Chiellini apaga la reacció

Va entendre el Barça que havia de mossegar i anar a totes per intentar arreglar el marcador i això el va fer sortir molt més agressiu al segon acte. Tot i això, va ser el Juventus l'equip que seguiria generant les ocasions més perilloses. Després de dues errades d'Higuaín, anit força desencertat, va arribar el 3-0, cosa que complicava encara més la vida als blaugrana. Giorgio Chiellini, que tornava a l'onze després d'unes setmanes de descans a causa d'uns problemes físics, va superar Mascherano en un servei de cantonada i enviava la pilota, de cap, lluny de l'abast de Ter Stegen.

Ja sense altra opció de pressionar a la recerca d'un gol, el Barcelona es va bolcar a l'atac i va estar a punt de retallar distàncies en el 68, quan un xut de Suárez dirigit cap a la xarxa va ser refusada per una altra gran parada de Buffon.

Després d'aquesta oportunitat, la defensa dels torinesos, que només ha concedit dos gols en aquesta edició de la Lliga de Campions, va confirmar la seva gran solidesa i va aconseguir contenir l'ímpetu dels catalans, cedint només alguns xuts des de fora l'àrea que no van crear gens de perill.

En els últims minuts, el tècnic dels de casa, Massimiliano Allegri, va reforçar la seva línia defensiva amb el gabonès Mario Lemina i l'internacional italià Andrea Barzagli, cosa que li va permetre blindar un 3-0 que impulsa el seu equip de cara al partit de tornada. La pilota va ser del Barça durant els minuts finals, però les constants interrupcions en el joc i un ritme feixuc li van impedir generar cap oportunitat amb cara i ulls que servís per maquillar una mica el resultat.

Amb el xiulet final i un 3-0 en contra, el Barça torna a patir una dura relliscada a Europa, dos mesos després del 4-0 contra el PSG al Parc dels Prínceps. En aquella ocasió, l'equip va aconseguir remuntar al Camp Nou, el mateix camí que hauria de seguir la setmana vinent per ser a semifinals. Quelcom que, ara mateix, s'intueix ben complicat.