Amb 22 anys, en un partit al camp de l'Osasuna al gener del 2012, en la seva primera temporada (11-12) com a jugador a tots els efectes del primer equip del Barça, Andreu Fontàs es va trencar el lligament encreuat anterior del genoll dret. Amb Piqué, Mascherano i Puyol per davant, el banyolí ja ho tenia difícil però aquella greu lesió el va deixar sis mesos fora de combat i li va barrar definitivament les portes del primer equip.

Un cop recuperat va jugar mig any al Mallorca (12-13) cedit abans de fitxar, reclamat per Luis Enrique, pel Celta a l'estiu del 2013. A Galícia hi va trobar l'estabilitat i la continuïtat necessària per consolidar-se a Primera fins que a l'octubre del 2015 va fer-se mal al Tendó d'Aquil·les.

Una reaparició precipitada i un tractament conservador fallit van fer que al febrer del 2016 hagués de ser operat a Suècia i no pogués jugar més la temporada passada. Van ser moments molt durs per al jugador format al Banyoles i que abans de fitxar pel Barça va jugar mitja temporada al Girona. Els mesos passaven i no acabava de fer net fins que a finals de juliol començava a veure la llum. El calvari de nou mesos arribava a la seva fi i tornava a ser un mes per a Eduardo Berizzo.

Avui, un any i dos mesos després de l'operació, Fontàs s'enfronta al Manchester United a Balaídos en l'anada de les semifinlas de la Lliga Europa (21.05, beIN Sports). Ho farà amb 27 anys i convertit novament un dels pals de paller d'un Celta que somia carregar-se tot el United de Jose Mourinho.

Amb més de 100 partits a la màxima categoria (108), Fontàs ha reconegut diversos cops aquesta temporada que la lesió al tendó d'Aquil·les i sobretot el llarg procés de recuperació l'han fet ser «més madur». A còpia de l'esforç diari, el banyolí s'ha consolidat a l'eix central gallec als partits de Lliga Europa on ha estat indiscutible tant als vuitents contra el Krasnodar com als quarts davant el Genk.

El fet de jugar tres competicions aquest curs ha fet que Berizzo repartís els minuts i Fontàs, a qui li va costar agafar el ritme de la competició a principi de temporada, ha actuat fins ara en 15 partits de Lliga, 8 de Lliga Europa i 2 de Copa. A la competició continental és on gaudeix de més minuts i avui confia tornar a oferir la seva millor versió davant els Rooney, Fellaini, Martial, Pogba o Rashford. No hi serà el seu excompany al Barça Zlatan Ibrahimovic, greument lesionat del genoll ni tampoc Shaw, Bailly i Rojo, també lesionats.

Fontàs somia arribar a una final europea. Seria la primera vegada per un Celta de Vigo, que aquesta temporada tornava a Europa deu anys després de l'últim cop. El seu sostre continental eren fins ara els quarts de final de l'antiga UEFA en què Marsella, Lens i Barça li van impedir el pas a les semifinals consecutivament del 1998 al 2001. No seria la primera semfinial europea per al de Banyoles que ja en va viure -sense participar-hi, 3 de Lliga de Campions amb el Barça.