Ha jugat competició europea, ha vestit la samarreta del Barça i de la selecció espanyola, compta més d'un centenar de partits a Primera, i també ha guanyat una Lliga, una Copa del Rei, una Supercopa i una Copa de la Lliga. El currículum de Ramon Calderé com a futbolista, en el que també hi tenen cabuda clubs com el Betis i el Sant Andreu, és bastant complet. Experiències a Primera, Segona A i Segon B; títols, gols, camps mítics i nits continentals que passaran a la història. Potser la seva etapa com a entrenador no ha arribat encara tan amunt, però als seus 58 anys també hi comptabilitza uns quants èxits. L'últim, el que vivia aquest passat diumenge amb l'Olot. Una golejada (5-0) servia al seu equip per apuntar-se el campionat de Tercera Divisió; una alegria que ara vol rubricar amb l'esperat ascens de categoria.

Res de nou per a Calderé. Èxits com aquests ja els ha viscut alguna vegada des que ocupa les banquetes. No se'n cansa de col·leccionar-los, això sí. Diumenge, celebrava com un jugador més la victòria i el títol. El seu setè. Des que fa dues dècades va decidir engegar la seva aventura com a entrenador, que el tarragoní ha aconseguit coronar-se campió de Tercera en 7 ocasions. Ho ha fet amb l'Olot, el més recent; però també amb el Gavà, Terol, Burgos, Castelló i Badalona. Amb els escapulats, a més, ho ha fet dues vegades.

L'alegria no sempre ha estat completa i l'ascens a Segona B, la cirereta del pastís, s'ha acabat escapant. Però fins ara, ha pogut pujar a la categoria de bronze 3 cops. Entrenant el Badalona, la temporada 03/04, va ser la primera vegada que ho vivia. Va haver d'esperar uns quants anys per repetir l'experiència. No va fallar amb el Terol 09/10; tampoc amb el Burgos 12/13. Ara espera viure el seu quart ascens a Segona B amb un Olot que, acabant líder del seu grup, comptarà amb un cert avantatge per afrontar les eliminatòries d'ascens. Si supera l'emparellament entre campions de grup, pujarà. Si no, tindrà una nova oportunitat; però per això, li caldrà passar dues rondes més.

No són aquests els únics ascensos que ha viscut Calderé des que és entrenador. Als seus inicis, va portar el Cornellà de Primera Catalana a la Tercera Divisió. Era la temporada 98/99. Un èxit que també viuria des de la banqueta del Castelldefels, assolint la mateixa categoria al curs 01/02. Per completar-ho tot plegat, Calderé ha estat cinc temporades entrenant a Segona B. Espera viure la sisena a partir del setembre vinent amb els olotins.