El Tribunal d'Arbitratge Deportivo (TAS) celebrarà el dimecres 21 de juny l'audiència per estudiar el recurs d'Adel Mechaal, a qui el febrer passat va concedir la suspensió cautelar de la sanció que li va imposar l'Agència Espanyola Antidopatge (AEPSAD) per tres controls de dopatge fallits. Mechaal, que demà correrà la Milla de la Sagrada Família a Barcelona, ha aprofitat per seguir competint a alt nivell, ara viu a Madrid on s'entrena a ler ordres d'Antonio Serrano, i el passat mes de març va ser campió d'Europa en pista coberta a Belgrad.

El també subcampió d'Europa de 5.000 metres a l'aire va acudir al TAS per demanar que se suspengués cautelarment la sanció que li va imposar l'agència espanyola, des del gener passat fins al pròxim desembre, per no sotmetre's als esmentats controls i també recórrer la mateixa. L'expedient de l'AEPSAD a Mechal va ser sol·licitat per la IAAF a l'octubre de l'any passat, després si no hagués estat localitzat per sotmetre's a control al desembre del 2015, gener 2016 i juliol del 2016, situació que va estar a punt d'impedir-li participar en els Jocs Olímpics de Rio de l'any passat.

La mateixa IAAF li va concedir una primera suspensió cautelar l'últim desembre davant les al·legacions que va presentar l'esportista, però l'AEPSAD, el gener de l'aquest any, va deixar sense efecte la mesura i el va castigar fins a desembre. El recurs que Mechaal va remetre després al TAS va estimar la seva petició d'una nova cautelar, però sense entrar en el fons del cas, cosa que el tribunal farà a l'audiència del mes que ve.

Adel Mechaal, nascut al Marroc, criat a Palamós i resident des de fa poc a Madrid, no havia pogut justificar tres faltes en el sistema ADAMS pel qual els atletes d'elit han de comunicar el seu parador durant tot l'any a fi de poder ser sotmesos a control de dopatge en qualsevol moment. El reglament antidopatge de la IAAF estableix (art. 32.d) que «la vulneració dels requisits sobre la disponibilitat de l'atleta per a la realització de controls fora de competició, inclou el no presentar la informació requerida sobre la seva localització, així com els controls que es considerin fallits d'acord amb les normes internacionals per a controls». «Qualsevol combinació de tres controls fallits i/o no presentació de la informació sobre la seva localització, que es produeixi en un període de divuit mesos establert per la IAAF i/o les organitzacions antidopatge amb jurisdicció sobre l'atleta, constituirà una infracció de les normes antidopatge», especifica la normativa de la federació internacional.