Mercedes i Ferrari es repartiran els quatre primers llocs de la graella de sortida en el Gran Premi d'Espanya, que es disputa aquest migdia (14.00) al Circuit de Montmeló. Serà la quarta vegada, en cinc proves, que les dues escuderies ocuparan les dues primeres línies de la graella, essent només en el Gran Premi de Bahrain en què Daniel Ricciardo (Red Bull) va aconseguir trencar l'hegemonia d'alemanys i italians.

La 48a pole de l'anglès Lewis Hamilton (Mercedes), la tercera aquesta temporada, la vol fer servir per intentar arrabassar el lideratge del Mundial a l'alemany Sebastian Vettel (Ferrari) i treure's l'espina de l'any passat, quan també va aconseguir la pole però no va poder acabar de fer ni una volta, per accidentar-se amb qui aleshores era el seu company, Nico Rosberg.

Malgrat que Mercedes segueix sent l'equip a batre aquesta temporada, l'escuderia alemanya segueix sense haver fet encara ni un doblet, cosa força habitual en les darrers anys. L'última vegada que ho va aconseguir va ser l'any passat en l'últim Gran Premi del Mundial (Abu Dhabi), on Rosberg es va proclamar campió del Món.

Aquest any, ni en la jornada de classificació ni en la cursa, Mercedes ha aconseguit el doblet. La intensa lluita amb Ferrari ha portat que tot hagi quedat molt repartit entre tots dos, i només en la prova de Bahrain un cotxe va aconseguir entrar en una de les quatre primeres posicions, Daniel Ricciardo, que va ser capaç d'obtenir el quart lloc.

Mentrestant, en les quatre curses disputades, Mercedes i Ferrari només han cedit una vegada una posició al podi, amb el tercer lloc de Max Verstappen (Red Bull), al Gran Premi de la Xina.

Per al GP d'Espanya, res sembla indicar, a menys que es produeixi un altre accident com l'any passat, que algun cotxe aliè a Mercedes i Ferrari pugui competir per la primera plaça, no així pel podi, com ja ha succeït.

En el cas de Fernando Alonso (McLaren), després d'haver completat una classificació inesperada per a tothom, en acabar setè, ja tot sembla possible, encara que les condicions del circuit català no preveuen una gran actuació amb el cotxe anglès, a causa de les grans rectes, on el McLaren és clarament inferior a molts dels seus rivals per tenir escassa potència.

Alonso, que d'estar desaparegut en els lliures va passar a aparèixer amb el seu McLaren en el classificatori, va aconseguir ahir l'impensable, situar el monoplaça just darrere de les tres escuderies punteres: Mercedes, Ferrari i Red Bull.

De la seva banda, el pilot madrileny de Toro Rosso, Carlos Sainz, va aconseguir situar el seu bòlid en la dotzena posició, i té la lluita pels punts al cap.

L'anglès preveu una cursa dura

El britànic Lewis Hamilton creu que la cursa d'aquest migdia serà «molt dura» per ell, perquè la diferència amb els Ferrari, segons el britànic, és mínima.

«Crec que ens espera serà una cursa molt dura per a nosaltres, i més encara quan veus com de prop que estem tots. Hi ha una diferència de mil·lèsimes entre Ferrari i el nostre equip» comentava el posseïdor de la pole position per la cursa d'aquest migdia.

Per Hamilton, una de les claus per fer una bona carrera serà fer una «bona sortida», tornant a lamentar el fort vent que bufava en el traçat de Montmeló: «És un vent que va a ràfegues entre revolt i revolt i, algunes vegades, et talla al mateix punt. Ha estat difícil esquivar-lo».

El líder del Mundial, Sebastian Vettel, que sortirà al costat del britànic a la primera línia de la graella, va comentar, després de la classificació, que «hauria estat bé donar-los la pole position als mecànics, és increïble que hagin fet un canvi de motor en poques hores. És un miracle que hagin aconseguit fer-me sortir a pista».

L'alemany va quallar una gran volta ràpida, però «l'última chicane encara em resulta complicada. La segona volta era molt bona fins arribar a la segona chicane, tot i que crec que demà (avui per al lector) la cursa anirà bé».

Els semàfors a Montmeló s'apagaran a les 14:00 i es podrà seguir per Movistar+ (dial 57).