La Lliga és a punt d'arribar a la seva fi però el Barça està decidit a mantenir l'emoció fins al final. L'equip segueix amb el pols pel títol del campionat amb el Reial Madrid després de golejar anit el Las Palmas a l'estadi Gran Canaria amb dos gols a cada part i un hat-trick del brasiler Neymar, el gran protagonista d'un partit rodó en què també va comptabilitzar una assistència per a l'uruguaià Luis Suárez.

El conjunt de Luis Enrique va imposar la seva contundència al davant i va sobreviure a una defensa agafada amb pinces. A les ja conegudes baixes de Sergi Roberto i Gerard Piqué se li va unir a darrera hora l'absència de l'argentí Javier Mascherano, que va patir molèsties a la cuixa dreta durant l'escalfament, a pocs minuts del xiulet inicial.

Això va provocar l'estrena al campionat de Lliga i precipitat del brasiler Marlon Santos al centre de la defensa. A més, l'esquerrà Lucas Digne va haver d'adaptar-se com va poder a la banda dreta, i va patir el que no està escrit en la freda posada en escena del seu equip.

El lateral francès hauria pogut ser expulsat als primers compassos en una falta a Jesé que va cometre quan era l'últim defensor. Tot plegat, en una ocasió manifesta de gol, quan l'exjugador del Reial Madrid ja encarava tot sol el porter Ter Stegen. No obstant això, ell i el seu equip es van salvar, perquè González González, l'àrbitre, només li va ensenyar la targeta groga davant les protestes generalitzades dels futbolistes del Las Palmas i també de l'afició local, que reclamava un càstig més sever.

Minuts després, Digne va tornar a ser protagonista per un cop de colze a Jonathan Viera en un salt aeri, estant ja amonestat. No ho va haver d'apreciar el col·legiat ni tampoc cap dels seus assistents, perquè si ho hagués vist, era la segona cartolina groga per al gal i la conseqüent expulsió.

Las Palmas semblava estar còmoda en un partit en el qual el Barça no s'havia deixat veure massa. Messi tenia ganes d'aparèixer, però no era el seu vespre. Van ser els seus dos companys d'atac, Neymar i Luis Suárez, els encarregats de baixar els fums dels locals i de desequilibrar la balança quan els blaugrana més ho necessitaven. En només dos minuts, van afanyar-se a fabricar els dos primers gols del seu equip.

El primer, dissenyat amb escaire i cartabó, amb origen en un cop de taló d'esquenes de Sergio Busquets i una passada mil·limètrica d'Andrés Iniesta des del cercle central per a Suárez, que va regalar el gol a Neymar. Era el minut 25 i el 0-1 apagava, i de quina manera, els ànims dels canaris. Sense temps de refer-se de la primera plantofada, els va caure la segona. Aquest cop, amb els papers canviats. Servei llarg de Neymar, gairebé des de la banda, cap a l'uruguaià Suárez. Aquest va guanyar l'esquena al seu compatriota Mauricio Lemos per acabar elevant la pilota davant la sortida a la desesperada del porter Javi Varas.

Aquests dos flaixos de qualitat van desequilibrar un partit que per moments va semblar haver estat més igualat del previst, però al Las Palmas li va fer mal. Havia estat millor durant els primers 25 minuts l'equip de Quique Setién; o si més no, havia mantingut a ratlla un Barça fins llavors bastant inofensiu. Però en un tres i no res, l'escenari va canviar de cop i volta i els locals ho van pagar.

Tímida reacció i lesió de Digne

El Las Palmas, amb una defensa en línia tan avançada com de vegades mal coordinada, van dubtar durant bastanta estona sobre si anar a pressionar o a esperar. Va ser el seu error; llavors, totes les seves possibilitats de discutir-li el resultat a l'equip de Luis Enrique es van esfumar.

Tot i això, a l'inici del segon acte l'equip de Quique Setién va tornar a tirar d'orgull i també de rauxa i qualitat, fent treballar a Ter Stegen amb algun xut perillós. Ho va provar Jesé topant amb el porter alemany, que va impedir que el marcador es movés.

Per si de cas, el Barça va treure l'ampolla de cloroform per tornar a adormir al seu rival. Digne va acabar d'abandonar el camp però no expulsat com demanava el seu rival, sinó lesionat a la cama dreta. Si Luis Enrique ja havia fet invents, més provatures va haver de treure's de la màniga. Aquest cop l'escollit per fer de pedaç va ser André Gomes, un migcampista, a qui va situar al lateral dret.

El marcador de 0-2 sol ser perillós per a l'equip que el té al seu favor si el rival té l'encert d'escurçar les diferències i això és el que exactament va passar. El Barça, un xic més relaxat, va permetre que Bigas tallés la pilota en zona defensiva, la conduís a l'altre camp, combinés amb Prince Boateng i ell mateix fes pujar l'1-2 a l'electrònic. Quedaven encara molts minuts i el Las Palmas semblava que posava una mica d'emoció al partit. No podia el Barça permetre's el luxe de perdre cap punt si volia seguir lluitant pel títol de Lliga fins al darrer moment i així va ser.

Arriba la sentència

Perquè el gol de Bigas no va fer altra cosa que despertar els blaugranes. Va animar els canaris, sí, però va ser el Barça el que va respondre amb més contundència. L'alegria va durar ben poc per als de casa, que van veure com Neymar feia de les seves. En una centrada de Rakitic la va picar Neymar, guanyant la seva posició al segon pal a Míchel Macedo, anotant el tercer per al seu equip.

El hat-trick el va completar el brasiler amb el seu millor goll de la nit. Un toc meravellós, lleu però subtil i davant la sortida del porter Varas després d'una passada de Jordi Alba. Així va arribar el definitiu 1-4. El partit estava dat i beneït. L'única incògnita era veure si Leo Messi seria capaç de marcar. Va tenir el gol a les seves botes, però va topar amb el porter.

Tanca el Barça la jornada com a líder empatat a punts amb el Reial Madrid, que té un partit menys (el jugarà dimecres a Vigo) tot esperant que contra el Celta o davant el Màlaga, el proper diumenge, l'etern rival acabi punxant.