La mítica roca coneguda com el graó Hillary, que suposava l'últim gran repte per als escaladors que es llançaven a conquerir l'Everest abans de fer cim, ha desaparegut aparentment, segons asseguren diversos muntanyencs, que atribueixen el fet al potent terratrèmol que va sacsejar el Nepal en 2015.

"Aquest any no hem vist el graó Hillary. El 2013 hi era", ha afirmat avui a Efe el veterà alpinista nepalès Mingma Tenzi Sherpa des del camp base de l'Everest, al qual va tornar ahir després d'haver coronat per sisena vegada el sostre del món, a 8.848 metres.

La roca, situada a uns 8.780 metres, porta el nom del llegendari escalador neozelandès Sir Edmund Percival Hillary, que el 29 de març de 1953 es va convertir al costat del xerpa nepalès Tenzing Norgay en el primer muntanyenc a fer cim a l'Everest.

L'esglaó Hillary, d'uns 12 metres, és l'última gran dificultat per conquerir el cim per l'atenció i paciència que requereix, tant en l'ascensió com en el descens, ja que l'estretor del pas obliga a formar llargues cues, amb el consegüent retard i el perill que suposa que es faci fosc.

Però, diu Tezi, on abans hi havia el graó Hillary, ara només hi ha un munt de neu.

"El gran terratrèmol de 2015 pot ser que l'hagi desplaçat a un altre lloc", va especular l'escalador, que va afegir, però, que això no es podrà confirmar sense un estudi.

Aquest sisme del 25 d'abril de 2015, que va arribar als 7,5 graus en l'escala de Richter, va provocar a l'Everest una allau que va deixar 19 escaladors morts, i va causar, acompanyat de fortes rèpliques, més de 9.000 morts al país de l'Himàlaia.

Gyanendra Sherstha, representant del Govern nepalès vinculat a les escalades a l'Everest, i que també va aconseguir el cim el 2011, ha explicat avui a Efe que diversos escaladors els han informat també que el conegut esglaó Hillary ja no està on acostumava.

"Els escaladors ens van informar l'any passat que el punt Hillary ja no hi era. Aquest any ens han dit el mateix", ha sentenciat Sherstha.