90 minuts van ser suficients per resumir la temporada d'un Barça que ha quedat destronat. Irregular, capaç del millor i del pitjor, de desesperar i emocionar. Els de Luis Enrique necessitaven guanyar i esperar la derrota del Reial Madrid a Màlaga per revalidar el títol de Lliga. Massa demanar. Van complir els culers, però els va costar més del previst, i de la Rosaleda mai van arribar bones notícies. Si ben aviat era Cristiano Ronaldo qui avançava els blancs, les coses també es complicaven quan Inui feia pujar el 0-1 al Camp Nou. L'Eibar, que es jugava la vuitena plaça, va sortir a mossegar, amb tot. Va ser més incisiu, més punyent, i va complicar la vida a un Barça que es va veure per sota el marcador als primers compassos, que tenia mil i una dificultats per treure jugada la pilota i que amb prou feines arribava amb perill a la porteria defensada per Yoel.

En una de les poques incursions dels blaugrana, Luis Suárez es va plantar tot sol davant del porter. En comptes d'enviar la pilota al fons de la xarxa, el seu xut va acabar amb l'esfèrica sortint desviada prop del pal esquerre. Com aquestes, el Barça en va desaprofitar un munt. També la va tenir Messi, a passada d'Iniesta, però la seva rematada tampoc va trobar porteria. Els minuts passaven, el Madrid seguia guanyant a Màlaga i el marcador tampoc acompanyava en un Camp Nou que, tot i haver-hi un títol en joc, no es va omplir ni de bon tros. Inui tornava a posar la por al cos de la parròquia local abans del descans i les sensacions que desprenien els homes de Luis Enrique no convidaven a l'optimisme.

Al darrere, la parella de centrals improvisada formada per Marlon i Umtiti feien el que podien per treure la pilota; el mig del camp es veia superat per la intensitat del rival i a dalt, els trident feia el que podia, sense demostrar la seva qualitat i fallant el que semblava més fàcil. Com al segon acte, després que entrés André Gomes per Sergi Roberto i es passés a jugar amb una defensa de tres. En un contracop, Luis Suárez i Messi es van plantar sols davant Yoel però, de manera incomprensible, no van saber definir. Per postres, en l'acció posterior, Inui s'inventava una rematada letal que tornava a batre Ter Stegen i feia pujar el 0-2 a l'electrònic. Just quan Benzema havia ampliat l'avantatge blanc a Màlaga. Un drama.

Remuntada «express»

L'escenari era dantesc, però en mitja hora va canviar de dalt a baix. El gironí Juncà es marcava en pròpia al 63 i escurçava distàncies per a un Barça que, instants després, desaprofitaria un penal: Yoel rebutjaria el xut de Messi. Sense massa temps per recompondre's, Luis Suárez establia l'empat i al moment Messi aquest cop sí que estava encertat des dels onze metres. Just quan l'Eibar es quedava amb un home menys per l'expulsió de Capa, que va veure la segona groga a un quart d'hora del final. Amb superioritat numèrica i avantatge al marcador, el camí ja va ser més planer per als blaugrana, que van sentenciar a l'últim sospir. De nou, Messi s'aferrava al pitxitxi amb el quart per tancar la paradeta.