«La tècnica sempre es pot millorar, l'Esther Guerrero no corre igual ara que fa dos anys»

Joan Lleonart, entrenador de l'atleta olímpica banyolina, obre avui el seminari de la UDG sobre «L'acció tècnica esportiva i el seu entrenament» que també comptarà amb Pablo Machín (Girona), Jordi Ribera (Espanya) i Diego Ocampo (Joventut)

26.05.2017 | 11:02
L´atleta de Banyoles Esther Guerrero i el seu entrenador Joan Lleonart.

«Quan comences a entrenar una corredora de 2:07 en els 800 i que havia estat cinc anys amb les marques estancades, mai pots arribar a pensar que arribarà fins on ha arribat l'Esther (Guerrero) i que tu entrenaràs una atleta olímpica, que és el somni de qualsevol entrenador d'atletisme». La frase és de Joan Lleonart, el tècnic manresà que ha estat clau en l'evolució de la banyolina Esther Guerrero, que fa quatre anys, quan en tenia 22, no havia aconseguit cap gran resultat en categoria sènior fins a arribar a l'elit: olímpica a Rio de Janeiro, sisena en el darrer Europeu Indoor de Belgrad, dominadora absoluta en els Campionats d'Espanya. Guerrero sol donar la «culpa» d'aquesta seva progressió a haver començat a entrenar amb Joan Lleonart i, demà, precisament a Banyoles, el tècnic impartirà una de les conferències del congrés de la UdG, «L'acció tècnica esportiva i el seu entrenament», que reunirà altres entrenadors d'alt nivell en diferents esports com Diego Ocampo (bàsquet/Joventut), Jordi Ribera (handbol/Espanya) o l'entrenador del Girona de futbol que demà, poques hores abans del decisiu partit contra el Nàstic, participarà en una taula rodona sobre l'entrenament de la tècnica esportiva al costat del mateix Jordi Ribera, Noemí Jordana i Tiago Esteves (Institut Politècnic de Guarda, a Portugal).

En la seva conferència, demà a les nou del matí, Joan Lleonart explicarà principis bàsics de la tècnica de córrer però, sobretot, aplicats en la seva experiència en el cas concret d'Esther Guerrero. «L'Esther tenia, i continua tenint, deficiències tècniques importants, però, en canvi, ella té una gran capacitat de treball i molta voluntat d'aprendre», explica Lleonart que, fugint del tòpic que un cop arribat a l'elit el treball de tècnica perd importància, reitera que «ella, i crec que també la majoria d'esportistes importants, volen seguir millorant en l'aspecte tècnic i per això, encara ara, quan entrenem a les pistes d'Olot estic constantment incidint en temes com el moviment de les espatlles, la posició dels peus, la mirada endavant, no córrer amb el coll rígid...». Detalls tècnics, molt semblants als que va començar a treballar Lleonart fa una mica més de quatre anys quan va començar a entrenar Esther Guerrero. «En el primer any no vam aconseguir cap resultat. Simplement vam consolidar una manera de treballar i al cap de més d'un any és quan es va veure que allò funcionava i, després, quan queda contra pronòstic campiona d'Espanya en pista coberta a Antequera (febrer del 2015) ella veu que pot fer coses importants i és quan incorporem fisiòleg, metge, fisioterapeuta; i canviem la pista de terra de la Draga per les pistes d'atletisme d'Olot o, com mínim, pel carril bici de Banyoles, que és asfaltat», explica Lleonart sobre el creixement de Guerrero a qui qualifica de «gran professional, immensament treballadora i un goig per a qualsevol entrenador». Una millora en els resultats de Guerrero, ara té 2:01.20 en els 800 metres i Lleonart està convençut que pot baixar dels dos minuts si troba la cursa ideal, han anat sempre acompanyats, i hi seguiran anant, d'un treball constant per millorar la tècnica.

«La tècnica es pot millorar en qualsevol edat, també en els esportistes d'elit; sempre hi ha deficiències per millorar i s'han de buscar de solucionar treballant de manera constant, repetint exercicis... Si es mira l'Esther del mundial de Pequín i la dels Jocs de Rio no es veu la mateixa manera de córrer. Sempre hi ha una evolució i una millora». Aquesta evolució d'Esther Guerrero, i com s'ha aconseguit, és el que intentarà explicar Joan Lleonart demà a Banyoles en la cinquena edició del seminari que avui obriran Ludovic Seifert de la Universitat de Rouen (18.30) i el seleccionador espanyol d'handbol, el gironí Jordi Ribera (19.45).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Buscador de deportes

Enllaços recomanats: Premis cinema