El Barcelona busca aquesta nit (21.30 hores / Telecinco) tancar un cicle amb un nou títol -seria el novè en les tres temporades que acumula Luis Enrique Martínez com a entrenador blaugrana-, contra un Alabès que persegueix el somni d'aixecar la Copa del Rei en la seva primera final de la competició. Per al Barça, l'anomenat Rei de Copes amb 28 títols, serà la seva 39a -quarta seguida- i, en cas d'aconseguir la victòria, encadenaria tres temporades aixecant el trofeu del KO. Intentarà fer-ho el conjunt blaugrana sense Sergio Roberto, un fix al lateral dret, ni Luis Suárez, il·lustre membre del trident ofensiu, ja que tots dos estan sancionats i lesionats, respectivament. De la seva banda, Mathieu i Rafinha completen la llista de baixes per a la final, mentre que Aleix Vidal podria rebre avui mateix l'alta i fins i tot entrar a la convocatòria.

Sense Sergi Roberto, el lloc a la dreta de la defensa podria ser per a Mascherano, ja recuperat de les molèsties que li van impedir disputar les últimes jornades de Lliga, mentre que Alcácer es postula com l'home que farà de Suárez a la punta d'atac. També tornarà a l'onze Piqué, que tornarà a formar parella a l'eix amb Umtiti després de superar un virus intestinal que l'ha tingut dues setmanes de baixa. La medul·lar serà l'habitual, amb Busquets de pivot defensiu i Rakitic i Iniesta com a volants, mentre que Messi i Neymar acompanyaran Alcácer en el trident ofensiu blaugrana. I, com ha estat norma en la competició, Cillessen serà el porter titular en detriment de Ter Stengen.

Arriba a la final el Barça amb la sensació que el títol és l'últim bàlsam que li queda per guarir les ferides d'aquest curs, on no ha sabut competir lluny del Camp Nou quan van arribar els encreuaments a la Lliga de Campions i ha desaprofitat, indolent, l'ocasió de reeditar el títol de Lliga. Un estat d'ànim diferent del de l'Alabès, que encara la seva primera final copera en 96 anys d'història, la segona després de la disputa de la final de la Copa de la UEFA davant el Liverpool fa 16 anys a Dortmund. Els bascos no s'han deixat endur per l'eufòria de la classificació per a la final i, malgrat aconseguir l'objectiu de la permanència (han acabat 9ns), han estat fidels al seu estil i no han aixecat el peu de l'accelerador en la recta final del campionat, cosa que els ha permès arribar amb tensió i bones sensacions a aquesta final.

Malgrat la inexperiència del club vitorià en aquestes competicions, diversos dels seus integrants han viscut aquests reptes extraordinaris com Ibai Gómez i Toquero, amb l'Athletic, i Alexis Ruano, que ja va aixecar el títol amb el València en la temporada 2007-08. A més, el colombià Dani Torres o el propi entrenador Mauricio Pellegrino, en la seva època de jugador, ja han viscut en persona la sensació de disputar una final en els equips que han militat anteriorment. L'única baixa per a aquest partit és la de Laguardia, lesionat de llarga durada, mentre que l'ítalobrasiler Rodrigo Ely es troba en plenes facultats després de superar els problemes musculars que li van impedir disputar l'últim partit de la temporada de La Liga Santander.