Campiona d'Europa absoluta al costat d'estrelles consagrades com Alba Torrens, Laia Palau i la gironina Marta Xargay a Praga; i, poques setmanes després, campiona d'Europa sub-20 erigint-se en una de les peces fonamentals de l'equip que, amb la notable participació també de la blanenca Iho López (Florida State), es va penjar l'or diumenge a Matosinhos (Portugal) superant Eslovènia en la final. Formada a l'Estudiantes, l'aler madrilenya María Conde (1,86 , 20 anys) s'estrenarà en el bàsquet professional de la mà de l'Spar Citylift Girona després de jugar els dos anys últims anys en el bàsquet universitari nord-americà. «María Conde ha fet un Europeu sub-20 molt bo i molt complet, però ja no només aquest estiu sinó en tota la seva etapa de formació», explica el director esportiu de l'Uni, Pere Puig, sobre Conde que, tot i no haver jugat mai encara en cap categoria professional, va entrar a la llista definitiva de dotze jugadores que Lucas Mondelo es va emportar a Praga. Amb les grans, Conde va tenir un paper poc protagonista, amb Torrens, Cruz i Xargay no hi havia minuts ni per a ella ni per a Leo Rodríguez, però, en canvi, amb la selecció sub-20 la madrilenya ha assumit el paper de líder, al costat de l'aler pivot del Ferrol María Pérez Araujo.

«Cada medalla es gaudeix d'una manera diferent, però està clar que ha estat un estiu de somni. Amb la selecció absoluta vaig gaudir més del que havia gaudit en molt de temps amb un equip, però, ara, tornant amb la meva generació, amb la que he guanyat tants ors, m'ho he passat molt bé», explicava ahir María Conde en la seva tornada a Madrid després d'un europeu en què ha estat escollida en el cinc ideal del torneig al costat de la seva companya Araujo, de la pivot russa Elizaveta Shabanova, l'aler d'Eslovènia Prezelj i la base hongaresa Studer. En aquest Europeu sub-20, María Conde ha acabat amb uns números de 15,4 punts, 5,6 rebots, 2,7 assistències i 2,6 pilotes recuperades per partit.

Aler amb bon físic, 1,86 d'alçada, Conde té talent per fer una mica de tot en una pista de bàsquet. Amb Espanya sub20, la madrilenya ha estat la jugadora amb més minuts en pista (30 ) i ha destacat anotant, recuperant pilotes, ajudant en el rebot... Amb capacitat per fer punts en l'1x1 penetrant, tirant després de bot, corrent en trancisió, Maria Conde s'estrenarà a Lliga Femenina 1 amb un Uni on, per exemple, una de les seves companyes a la selecció sub-20, Ainhoa López, va tenir molt pocs minuts la temporada passada. «Ara tenim el repte que s'adapti en el món professional, perquè d'exemples de jugadores sobrevalorades en aquests tipus de campionats de categories inferiors n'hi ha molts», apunta Puig que, a diferència del que va passar el curs passat amb Ainhoa López, que enguany jugarà al Zamora al costat de la també ex-Uni Lina Pikciute, està convençut que Conde assimilarà bé el salt al bàsquet professional: «Particularment no en tinc cap dubte».

A Fontajau, María Conde no ho tindrà fàcil. Èric Surís compta amb una plantilla llarga amb fins a set jugadores per a les posicions exteriors. Les dues bases, Rosó Buch i Nicole Romeo, i cinc alers de diferents tipologies: Magali Mendy, Helena Oma, Laura Roig, Keisha Brown i la mateixa María Conde. Amb, però, de moment només tres interiors (Evans, Colhado i Alminaite), Brown també pot jugar minuts de «quatre» deixant una mica més de marge a Surís per repartir minuts en el joc exterior. «Tinc moltes ganes que comenci la temporada i veure què passa», explicava ahir des de Madrid María Conde sobre el seu salt al professionalisme amb l'Uni.