La detenció d'Ángel María Villar posa punt i final a una dilatada època de gairebé tres dècades al capdavant de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), un mandat que va renovar el passat mes de maig per altres quatre anys després d'anul·lar novament qualsevol opció opositora, encarnada aquesta vegada en la figura de Jorge Pérez.

El passat 6 d'abril, Villar va ser reelegit per al seu vuitè mandat consecutiu i per seguir ocupant una butaca presidencial en el qual porta aposentat des de 1988. En aquesta ocasió, tampoc tenia rival en unes eleccions -que s'haurien d'haver celebrat a 2016- i els assembleistes li van donar suport àmpliament amb 112 vots a favor dels 129 emesos, 11 a blanc i 6 nuls.

La reelecció venia acompanyada de polèmica, ja que Jorge Pérez, el seu antic secretari general i que va decidir retirar la seva candidatura abans de les eleccions, va recórrer al Tribunal Administratiu de l'Esport per considerar irregular el procés del passat mes d'abril per triar els membres de l'Assemblea General.

No obstant això, el passat 16 de juny Villar va tornar a sortir triomfant, ja que el TAD va rebutjar el recurs de Pérez en indicar que no es complien "els requisits legals per prendre una decisió tan greu com la suspensió d'un procediment electoral". Després de conèixer aquesta resolució adversa, Pérez va anunciar que portaria el cas al "a l'ordre jurisdiccional del Contenciós-Administratiu" sol·licitant, a més, l'adopció de mesures cautelars de suspensió.

A costa del desenllaç d'aquest enfrontament, Villar tornava a rebre la màxima confiança del futbol espanyol tot i haver viscut un anterior període sense els èxits de l'anterior, quan la selecció espanyola va guanyar dues Eurocopes (2008 i 2012) i l'històric Mundial de 2010. aquest últim cicle va estar marcat per la seva agre enfrontament amb el Consell Superior d'Esports (CSD) quan aquest estava presidit per Miguel Cardenal.

Els problemes sorgits per una auditoria que el Consell volia fer a la RFEF i la impossibilitat d'aprovar el Reglament Electoral perquè el Consell deia que no complia amb l'Ordre Ministerial van marcar la seva relació amb Cardenal, mentre que a més Villar també va haver d'enfrontar-se a casos polèmics com els suposats favors amb el Recreativo de Huelva i el Marino de Tenerife perquè tots dos conservessin la seva plaça a la Segona B, o el presumpte frau amb les partides concedides per construir escoles esportives a Haití.