El president de la Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, ha de declarar aquest matí davant la seu de l'Audiència Nacional a Madrid, on també passaran a disposició judicial els altres tres detinguts en l'operació que dirigeix el jutge Santiago Pedraz. La declaració es desenvoluparà complert el termini màxim de detenció, 48 hores, i Villar serà desplaçat des de la casa quarter de la Guàrdia Civil de Las Rozas, on ha passat la segona nit després de participar en el llarg escorcoll que membres de la Unitat Central Operativa van fer a la seu federativa. Els altres detinguts, el fill de Villar, Gorka, el vicepresident primer de la RFEF i president de la territorial de Tenerife, Juan Padrón, i el secretari general d'aquesta, Ramon Hernández, també passaran avui a disposició judicial. Villar, que va estar present en el registre del seu domicili des de primera hora del matí del passat dimarts i després a la seu federativa durant més de dotze hores, va rebre ahir la visita d'un advocat del despatx Rodríguez Ramos, que porta la seva defensa.

L'anomenada operació «Soule», les diligències estan declarades secretes, responsabilitzen els detinguts de presumptes delictes d'administració deslleial, apropiació indeguda, corrupció entre particulars i falsedat documental.

En escena les empreses de Villar

La investigació de la presumpta corrupció a la Federació Espanyola de Futbol apunta a un possible perjudici d'almenys de 45 milions d'euros dels fons federatius pels negocis dels seus responsables, ara detinguts, i l'empresa Santa Mónica Sports.

Les sospites sobre la gestió dels responsables federatius van sorgir d'una auditoria del Consell Superior d'Esports, organisme que finalment va presentar la querella contra la Federació el 2016. Aquesta auditoria va revelar que no s'havia cobrat un deute de 24 milions d'euros contret per Santa Mònica Sports pels drets audiovisuals dels partits de la selecció. Però, a més, quan la Federació va decidir trencar amb Santa Mònica (el 2013), hauria indemnitzat a l'empresa amb més de 20 milions d'euros. Aquestes irregularitats haurien estat apreciades per l'auditoria del CSD i, davant la negativa de la Federació a donar explicacions, el llavors responsable del Consell, Miguel Cardenal, va decidir denunciar els fets. Altres pràctiques haurien estat directament orquestrades per Villar i el seu fill. Es lucraven directament mitjançant l'organització d'amistosos de la selecció espanyola, on part de la caixa anava a l'empresa del fill de Villar.