El jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz, va acordar ahir a la tarda l'ingrés a presó provisional comunicada i sense fiança del president de la Reial Federació Espanyola de Futbol, Ángel María Villar, del seu fill Gorka Villar, i del vicepresident econòmic de l'entitat, Juan Padrón. Pel que fa al quart detingut, el secretari de la Federació de Tenerife, Ramón Ángel Hernández Baussou, el magistrat acorda la presó eludible sota fiança de 100.000 euros. Si els diposita, la situació d'Hernández es modificarà a les mesures de compareixences setmanals, prohibició de sortida del territori espanyol i retirada de passaport.

Pedraz va acordar aquestes mesures davant la «gravetat» dels delictes, concretament d´administració deslleial, apropiació indeguda i/o estafa, falsedat documental i corrupció entre particulars. El magistrat alerta que els detinguts podrien fugir de la justícia, «sobretot per la gran capacitat econòmica de què disposen».

En la declaració es va preguntar a Àngel María Villar sobre les operacions entre la Federació i l'empresa Santa Mónica Sports, així com qüestions sobre el seu patrimoni i d'índole professional. Villar va arribar a l'Audiència Nacional cap a les vuit del matí a bord d'un cotxe, mentre que la resta ho va fer una hora i mitja després en furgó policial. Després d´esquivar en els últims anys diversos escàndols de corrupció, com el cas FIFA, Ángel María Villar, de 67 anys, va ser arrestat en una investigació que es va iniciar arran d'una denúncia del Consell Superior d'Esports (CSD) presentada el 2016. Les sospites sobre la gestió dels responsables federatius van partir d'una auditoria del CSD que va revelar que no s'havia cobrat un deute de 24 milions d'euros contret per l'empresa de Samper pels drets audiovisuals dels partits de la selecció.

Els investigadors apunten que Villar, que porta 28 anys de manera ininterrompuda en el càrrec, cobrava comissions per la celebració de partits de la selecció i es servia del seu lloc per a la contractació de serveis i altres relacions comercials en benefici del seu fill Gorka, advocat expert en dret esportiu i al capdavant de diverses empreses on eren desviades quantitats de diners.

D´altra banda, el president del Centre Nacional d'Entrenadors de Futbol i aspirant a la presidència de la RFEF, Miguel Galán, va anunciar que es personarà com a acusació particular en l'operació «Soule» i va denunciar que el futbol espanyol «ha viscut en una dictadura». «Creiem que som part perjudicada atès que a causa de totes aquestes coses vaig haver de retirar la meva candidatura».