Adel Mechaal va poder escriure, per fi, ahir, allò que ha estat anhelant en els últims mesos. «Soc innocent. Gràcies a totes les persones que durant aquest any m'heu mostrat el vostre suport», va tuitejar a mitja tarda, després de confirmar amb els seus advocats (Borja Osés i Toni García) que el Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS) l'havia exculpat de qualsevol pràctica dopant. Aquest organisme, donant validesa al recurs que va presentar l'atleta de Palamós, anul·lava la sanció de 15 mesos per haver-se saltat tres controls antidopatge que li havia imposat l'Agència Espanyola antidopatge (AEPSAD). D'aquesta manera Mechaal, que el cap de setmana passat va brillar als campionats d'Espanya emportant-se'n l'or en les proves de 5.000 i 1.500 metres, podrà participar al Mundial de Londres i no perdrà el títol europeu indoor de 3.000 metres que es va apuntar a Belgrad.

Els millors resultats esportius del gironí han arribat, precisament, quan s'ha vist immers en una agra polèmica amb el dopatge de fons que va començar fa gairebé un any, a principis d'agost, quan un problema amb el sistema Adams, que els atletes usen per ser localitzats i passar els controls, gairebé el deixa sense anar als Jocs de Rio. Allà va sortir a la llum que s'havia saltat tres controls. I quan això passa, l'atleta s'exposa a sanció. El TAS, en la seva resolució, admet els problemes del sistema, i dona per valida la defensa de Mechaal, que es justificava amb la impossibilitat de comunicar els seus destins després d'haver canviat de plans. La sanció va arribar després que no fos localitzat tres cops, el desembre de 2015 a Palamós; el gener de 2016 al cros d'Elgoibar (que es va perdre per lesió) i l'estiu passat, quan s'havia d'estar entrenant a Font Romeu i, en qualsevol cas, va canviar de plans per competir a Bèlgica. Uns dies més tard, Mechaal no va poder pujar a l'avió que duia l'equip espanyol a Rio per participar als Jocs Olímpics. Va presentar les oportunes al·legacions a la IAFF i finalment va poder viatjar i prendre part a les competicions de 1.500 i 5.000, tot i que va quedar eliminat, sense opcions de ser a les finals.

Tot i haver competit als Jocs, la tramitació de la seva suspensió va tirar endavant i el desembre el van sancionar amb 15 mesos; i en menys de 24 hores la Federació li va concedir la suspensió cautelar del càstig en vista a les seves al·legacions. A finals de gener de 2017, l'AEPSAD el condemnava en ferm, i va ser aleshores quan Mechaal va optar per recórrer al TAS. Els primers fruits arribaven a primers de febrer, quan se li tornava a concedir una cautelar de la qual ha gaudit fins ara i li havia permès competir i triomfar el cap de setmana passat al campionat d'Espanya en 5.000 i 1.500; i endur-se l'or continental a Belgrad en l'europeu indoor. Amb la resolució d'ahir del TAS, Adel Mechaal està definitivament exculpat i podrà anar al Mundial de Londres del mes que ve. Un pes que es treu de sobre després del desgast que ha acumulat el darrer any, amb l'espasa de Dàmocles, i combinant la seva preparació esportiva i la competició d'alt nivell amb la lluita als despatxos i als tribunals.

L'atleta gironí adjuntava el seu escrit d'agraïment amb una petita carta on subratllava que «d'aquesta manera «es confirma que no he comès cap infracció de les normes contra el dopatge». «Amb l'enorme satisfacció que em produeix la decisió del TAS, em disposo a continuar la temporada, en la qual tot i els moments difícils que m'ha tocat viure i superar, he aconseguit els millors resultats de la meva carrera», tancava Mechaal.

Lliure de sanció, Mechaal podria entrar a la llista de la selecció espanyola que competirà en els Mundials d'Atletisme que es disputaran a Londres entre el 4 i el 13 d'agost. De moment, Mechaal té la mínima establerta per la RFEA (Reial Federació Espanyola d'Atletisme) en els 1.500 metres que va aconseguir amb un temps de 3: 35.31 a Praga el passat 5 de juny. I és el vigent campió d'Espanya tant en aquesta distància com en els 5.000.