Amb encara no setze anys, els fa aquest novembre vinent, Txell Font és una de les persones que millor coneix tots els racons de la piscina del GEiEG a Sant Ponç per la quantitat d'hores que hi passa entrenant-se. «Sí, podríem dir que gairebé hi visc...», fa broma Font, asseguda al costat del seu entrenador de la secció de natació grupista, Jordi Sala, que treballa un munt d'hores per setmana amb la recent doble campiona d'Espanya júnior en 100 i 200 metres papallona. «Al GEiEG sempre hem treballat de manera progressiva, a poc a poc, comencem pels cursets de natació amb nens i nenes que venen un parell de dies a la setmana; fem el canvi quan s'incorporen a la secció de natació que passen a entrenar-se tres o quatre dies i, després, de més grans passens a fer-ne cinc o o sis fins que arribem al seu cas ja doblem entrenaments molts dies», detalla Sala que xifra en «9 o 10 sessions a la setmana» la càrrega de treball que ha estat fent Txell Font en els últims anys. La majoria de dies, la jove nedadora gironina fa un primer entrenament molt aviat del matí, sol començar cap a un quart de set, per després poder anar cap a l'institut, aquest setembre començarà batxillerat al Vicens Vives, pes després de dinar i descansar tornar a llançar-se a l'aigua a Sant Ponç per fer el segon entrenament del dia. Cansat? Segurament, però també il·lusionant per a una Txell Font que, des de ben petita, sempre havia estat una de les perles de la secció que dirigeix Lluís Masberenguer, pujant a podis en Campionats de Catalunya i fent bons papers en els estatals però que ara acaba de derribar els murs amb les seves dues medalles d'or en els Campionats d'Espanya a Mataró en 100 i 200 papallona. Un doble èxit forjat en el treball a Sant Ponç, Font ha doblat entrenaments en els últims quatre anys, «d'ençà que vaig començar ESO», primer en solitari, i aquesta última temporada amb dos nedadors infantils més de la secció del GEiEG, sovint repetint-se una frase que li agrada especialment: «En els entrenaments és on es guanya i en les competicions és a on es va recollir la medalla».

Al seu costat, Jordi Sala riu i deixa clar que «la frase no és meva», abans de reconèixer que veu Txell Font com una nedadora amb moltes possibilitats de futur com s'ha revelat en aquest darrer campionat d'Espanya. A Terrassa, la gironina va guanyar dues medalles d'or, uns resultats que, en les seves pròpies paraules, eren «un objectiu, però és un d'aquells objectius que penses que mai arribarà fins que acaba passant». Parlant d'objectius, Jordi Sala admet que «jo tinc dibuixat un pla a quatre anys per a ella, però el tinc jo; ella no el sap... Amb les marques que té ara un objectiu és mantenir-se allà i intentar rebaixar uns segons per poder entrar en competicions internacionals», explica el tècnic de la secció de natació del GEiEG mentre Txell Font té ben clar que «m'agradaria continuar nedant, però ara que començo el batxillerat, perquè els estudis són sempre el més important i potser em plantejo fer algun entrenament menys».

Lògicament, Txell Font admet que «m'agradaria molt arribar a nedar competicions internacionals, però és molt complicat...». En 100 papallona, per exemple, Sala fixa en uns «tres segons o tres segons i mig» el marge que hauria de rebaixar la seva marca Font per aspirar a competir a nivell europeu, tant a nivell júnior categoria on encara li queda un any, tant com a sènior. A Terrassa, Txell Font va guanyar el Campionat d'Espanya júnior amb una marca d'1.03.06, la millor de la seva carrera, en una explosió en l'estil de papallona que, de fet, no havia estat tradicionalment el millor de la nedadora gironina que, de més petita, sempre havia destacat fent esquena. «Va arribar un moment que va quedar molt bloquejada amb l'esquena, estava molt aclaparada, i vam tenir la sort de tenir la sortida de la papallona que sempre l'havia fet bé. Des del desembre cap aquí hem treballat molt amb la papallona i els resultats han arribat ara, a final d'estiu, però ni jo mateix em pensava que sortís tant bé», reconeix Jordi Sala que va veure com a Terrassa Font no només va guanyar l'or en 100 metres papallona sinó que també ho va fer en els 200 amb, un altre cop, la seva millor marca de sempre, 2.19.88.

En els Campionats d'Espanya, a diferència del que havia fet unes setmanes abans en els de Catalunya, Txell Font no va participar en cap prova d'esquena. A més de la papallona va nedar els estils. Setena d'Espanya en 4x100 amb 5.08.00, rebaixant en cinc segons la seva millor marca, tot i que, en paraules de Sala, «té el dèficit de la braça que no li ha anat mai bé». Tot i el bloqueig d'aquesta temporada amb l'esquena, Jordi Sala no descarta torna a veure Txell Font nedant curses d'esquena, a més de seguir potenciant la papallona i estudiant bé les opcions de la gironina de convertir-se en, un futur, en una notable especialista en els estils «si millora la braça». «Amb l'esquena i la papallona que té pot destacar molt aquí, en el Campionat d'Espanya després de l'esquena i la papallona anava primera, però va arribar la braça i la varen superar», explica l'entrenador del GEiEG sobre una nedadora a qui, aquest agost, donarà descans dels entrenaments a la piscina tot i que, diuen els dos a la vegada, «segur que ens trobem fent alguna travessia aquest estiu».