L’Agustí Planas Sala té 10 anys, és del Port de la Selva i neda amb el Grup d’Esports Nàutics de Roses. Mentre amics seus opten per jugar amb esports amb pilota, en els darrers mesos ell s’ha aficionat a la natació en aigües obertes. Ser campió no és ni molt menys el seu objectiu, tampoc és el més ràpid dins l’aigua, destaca més per la constància, però s’ha convertit en un pioner i la seva il·lusió és que més nens i nenes l’acompanyin. A les recents travessies de Roses ja va compartir mar amb més mainada, però gairebé sempre és el més menut. Per aquest motiu, sol emportar-se trofeus en la categoria del més jove i a la Marnaton de Sant Feliu, d’1,5 km, va ser el primer nen que hi participava.

A l’esquena, en Tí, com el coneixen en el seu entorn, acumula una trentena de travessies a mar obert, amb distàncies que van des dels 500 als 2.500 metres, si bé predominen les d’1 i 1,5 km. Aquest any n’ha fet 23 a llocs com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Llançà, Barcelona, Begur, Calella de Palafrugell, Llafranc, Roses, Caldes d’Estrac, Embassament de la Baells, Palma de Mallorca i al seu poble, entre d’altres. Alguns organitzadors li demanen requisits davant la seva joventut, ja sigui un certificat mèdic i de l’entrenador o un justificant on demostri haver nedat en més travessies.

Llevar-se, a vegades, a les cinc del matí per poder arribar a l’hora a les platges no li suposa cap problema. “M’espero el cap de setmana per sortir a nedar i trobar a tota la colla de nedadors que conec, però m’agradaria que hi hagués més nens”, comenta el jove nedador, que també ha practicat taekwondo i bàsquet a Llançà.

Quan salta a l’aigua, l’Agustí es troba amb adults, que el respecten, el saluden i alguns, fins i tot, s’hi acaben fotografiant en acabar la travessa, com el veterà Josep Maria Caireta. Les proves les duu a terme amb neoprè, ja sigui tant per evitar la fredor de l’aigua -s’ha llançat al mar en ple hivern- com per possibles picades de medusa. “Mai m’han picat, no em fan por, però sí respecte, si les veig ja m’aparto", confessa.

Les classes a la piscina de Roses

La passió per les travessies d’aigües obertes va arribar-li amb 7 anys, el 2014, quan el seu pare, Manel Planas -cofundador de Salasalut amb la seva dona, Rosa Sala, i net d’un dels membres de la junta del Club Natació Sabadell- el va apuntar a la prova que es fa al Port de la Selva per la festa major. “Encara no sabia nedar gaire, però em va agradar molt, després vaig començar a fer classes de natació a la piscina de Roses. Allà vaig conèixer en Jaume Pujol i l’estiu següent em va animar a apuntar-me a la travessia de Llançà, d’1,2 km, que anava de Grifeu al Port”, recorda el nedador benjamí.

Seguint amb la natació, la seva passió i el que el fa gaudir, el selvatà col·lecciona casquets. Ja en té més d’un centenar, un dels quals del reconegut Damián Blaum, que va entregar-li personalment a la Marnaton de Barcelona de l’any passat. Tot i les medalles de prestigi que acumula l’argentí, es fixa amb l’olímpic barceloní Jorge Pérez:“M'agradaria nedar i gaudir com ell”, conclou l’Agustí, a punt per cursar 6è de Primària a l’escola Les Clisques. Abans de tornar a les classes però, a l’agenda té apuntades més travessies: l’Escala, Olot, Cadaqués i Calella ja l’esperen i el que queda del 2017 també serà a l’Estartit, Banyoles i al Port de Barcelona.