Parlar de Trifón Poch és fer-ho d'una autèntica institució. A Girona, però sobretot al món del bàsquet, en general. Aquí i allà. El coneixen al Japó, també a l'Argentina. I naturalment, a l'Empordà. Veient que estava sense equip tot esperant una proposta, el Bisbal Bàsquet va decidir moure fitxa i provar sort. No perquè Poch es fes càrrec del seu sènior, de Primera Catalana. Ni perquè agafés les regnés d'algun equip de la base. L'oferta que se li va posar al damunt de la taula era una altra. Eva Bessó, directiva i membre de l'àrea tècnica, hi va fer els primers contactes. I la resposta, va ser afirmativa. Ahir, el Twitter bullia amb l'anunci oficial. Trifón Poch s'ha convertit en el nou director tècnic de l'entitat. « Serà l'entrenador dels entrenadors, la seva feina serà de guiatge i tutoria», explica el directiu Joan Ferrer. És a dir, que no dirigirà cap equip, sinó que s'encarregarà de treballar la metodologia dels tècnics.

El mateix Poch és qui millor poet explicar de què es tracta aquesta nova aventura. «Gent del club que conec es va posar en contacte amb mi i em van mostrar les ganes que tenen de fer les coses seriosament. Volien que els ajudés d'alguna manera». Només hi havia una condició, que va quedar acceptava en un tres i no res: mentre no rebi cap oferta per fer les maletes, anirà cada tarda cap a la Bisbal per treballar al costat dels entrenadors. «El bàsquet de formació a Girona no està en el seu nivell més alt. Els vull donar un cop de mà a una gent que vol apostar per això. Si s'ajuda els tècnics, se'n beneficien els jugadors». Concreta que la seva tasca no serà la d'aportar només la seva experiència («ha estat d'un alt nivell els últims 30 anys», recorda), sinó la de dur a terme una metodologia de treball que sigui útil. «Sempre m'ha preocupat la formació. Depèn dels clubs on he estat he tingut més o menys presència amb els entrenadors. Sempre m'ha agradat estar al seu costat i trobo que és una part important», detalla. Ferrer, directiu d'un club que té 20 equips i 240 jugadors, explica que el Bisbal Bàsquet vol fer «un salt qualitatiu en les categories de base i ser un referent de bàsquet formatiu a l'Empordà». Per això s'ha apostat per Poch, un històric del bàsquet gironí. Va ser segon d'Alfred Julbe al Valvi i va dirigir el primer equip el 1996 rellevant Joaquim Costa. El seu adeu, el 2003, no va acabar amb la seva carrera com a tècnic, que l'ha dut en d'altres equips de l'ACB i també al Japó i l'Argentina, la seva experiència més recent, però no pas l'última. «Tinc ganes de marxa. No tinc problemes per fer les maletes. He estat en llocs i competicions ben diferents. Ha estat enriquidor. M'agrada anar aprenent i creixent», diu, sense tancar mai la porta a tornar a dirigir un equip de la lliga espanyola. «Estaria encantat. Aniré allà on es pugui entrenar en bones condicions».

El nivell a Girona

Sense cap equip a l'elit, la ciutat de Girona, i també la demarcació, ha anat perdent el nivell del passat. Així ho creu Trifón Poch, un xic crític amb la situació actual. «No sé per què, però el nivell està baixant. El bàsquet és considera com una activitat extraescolar sense rigor ni objectius entre la canalla. Ha de servir per passar-s'ho bé, però també s'ha de competir i exigir. Abans, els equips de preferent podien competir de tu a tu amb els de Barcelona. Ara costa molt»