L'Eurobasket 2017 dona avui el seu tret de sortida. Ho farà amb els sis primers partits d'un torneig que presenta un format innovador: més que pel nombre de participants o els encreuaments, pel fet que es disputarà en quatre seus diferents. Hi haurà bàsquet a Turquia, Finlàndia, Israel i Romania des d'avui fins al proper 10 de setembre. I Espanya, tot i presentar-se amb algunes baixes importants, encara la cita amb l'etiqueta de favorita penjada al coll i amb l'ambició de defensar el títol que aconseguia dos anys enrere a França.

Sergio Scariolo, el seleccionador, no podrà comptar amb Sergio Llull, lesionat de gravetat durant la preparació. Tampoc amb homes com Felipe Reyes, Ibaka, Rudy o Mirotic, que han renunciat. Sense ells, s'ha hagut d'apostar per renovar-se. Els germans Hernangómez, Àlex Abrines, Joan Sastre i Pierre Oriola s'uneixen a Pau i Marc Gasol, Ricky, Sergio Rodríguez, Fernando San Emeterio i companyia. Debutarà demà l'equip espanyol. Ho farà a partir de tres quarts de cinc de la tarda, a Cluj i contra Montenegro. L'equip balcànic ha quedat enquadrat al seu grup juntament amb Croàcia, República Txeca, Romania i Hongria. Adversaris de tota mena per mesurar les forces d'un grup que barreja l'experiència d'un grapat de cites (i èxits) anteriors i els joves talents que pugen amb força.

No només Espanya té baixes. Aquest mal endèmic també afecta d'altres favorits al títol. França, un dels pesos pesants, perd tres dels seus pilars: Tony Parker, Nico Batum i Rudy Gobert. El blaugrana Kevin Seraphin, en canvi, sembla que ha superat les molèsties que posaven en dubte la seva participació i no es perdrà la cita. Sèrbia, tres quarts del mateix. Ni Nemanja Bjelica ni Nikola Jokic, els dos jugadors que militen a l'NBA, jugaran. L'Itàlia d'Ettore Messina viu una situació similar. Té un grup potent, però ho podria ser més si Gallinari, Gentile i Bargiani disputessin l'Eurobasket, cosa que no passarà. Croàcia perd Mario Hezonja, Dontaye Draper, Ante Tomic i Damjan Rudez. Totes elles segueixen sent seleccions que cal tenir en compte; això sí, cal unir-hi el potencial de Lituània, l'actual subcampiona, i que arriba al torneig disposada a tot. Tampoc es pot descartar l'Eslovènia de Goran Drajic i l'estrella emergent Luka Doncic.