Un extraordinari Leo Messi, autor de dos gols i col·laborador en un altre, ha estat el factor desequilibrant al Barça-Juventus (3-0), ja que en l'estrena europea del Barça ha signat una superba intervenció segurament en el millor partit des que Ernesto Valverde s'ha fet càrrec de l'equip blaugrana.

Els barcelonistes han patit a la primera part, però tot va canviar després del gol de Messi al límit del descans. A la segona meitat, el Barça ha donat els seus millors moments, comandats per Messi i amb Iniesta, Rakitic i Busquets comandant el joc.

Tot i el 3-0, el partit no ha estat gens fàcil per als catalans, tot i que el Barça estava avisat que en el joc del gat i del ratolí sortiria perdent, com es va demostrar en els quarts de final de la passada Champions, els blaugrana semblava que no havien après la lliçó en el primer temps.

De sortida, l'equip de Massimiliano Allegri ha portat el partit al seu terreny des del primer minut. Ha cedit espais i ha buscat la velocitat terminal de Douglas Costa i de Dybala a la contra. Als blaugrana els costava crear, no filtraven passades i la saga juventina, ara sense Bonucci (Milà), Alves (PSG) ni Chiellini (lesionat), no patia en excés.

Als de Valverde els hi faltava velocitat d'execució. Més enllà d'alguna jugada a l'espai de Dembélé, en la seva primera titularitat, o de Semedo per la dreta, d'alguna genialitat de Messi o d'Iniesta, als blaugrana se'ls veia amb pocs recursos i cada vegada que havien de treure la pilota jugada des del darrere, ho feien amb moltes dificultats.

Bentancurt, Pjanic i Matuidi asfixiaven la medul·lar blaugrana i les primeres aproximacions han estat sobre l'àrea de Ter Stegen. De Sciglio (min.6), Dybala (9) i Pjanic (12) han posat a prova el porter alemany del Barça, que ha respost amb una gran acció individual d'Iniesta i un posterior remat de Suárez (20), salvat per Buffon en la primera gran ocasió dels locals en el partit.

Si el Barça no veia escletxes per arribar a la frontal de l'àrea dels torinesos, el Juventus s'aproximava amb facilitat, encara que sense gaire perill, davant Ter Stegen, com en una acció del jove uruguaià Rodrigo Bentancurt (min.24).

Però a la recta final del primer temps, en el balanç d'encerts i errors, els torinesos han començat a no estar tan fins, com en una recuperació dins l'àrea de Dembele, que ha salvat Àlex Sandro en el minut 38.

Al final, pràcticament en la darrera acció del primer temps, el Barça ha pagat als torinesos amb la mateixa moneda que havien utilitzat els d'Allegri fins llavors. En una recuperació, Messi ha combinat amb Dembélé, ha conduït des del centre del camp, ha fet la paret amb Suárez i des de la frontal de l'àrea gran ha creuat la pilota davant la mirada de Buffon (1-0).

Si en el primer temps, el Barça no trobava les dreceres, amb l'avantatge en el marcador, els blaugrana han estat una cosa diferent. Han deixat que els italians portessin la iniciativa i s'han refugiat una mica més al seu camp, buscant jugades en transició.

Els d'Allegri mai s'han sentit còmodes en el nou paper i el Barça ha donat els seus millors moments de la temporada, controlant la situació davant un rival que ja no tenia les idees tan clares com en el primer temps.

El caràcter desequilibrant de Messi ha estat decisiu. Després de veure una groga al 54, per exigir una groga a l'àrbitre, l'argentí ha intervingut en el 2-0, obra de Rakitic, quan ha aprofitat una pilota perduda dins de l'àrea (min.55).

La medul·lar blaugrana, en una evident millora, també ha ajudat a la recuperació del joc dels de Valverde. Busquets ha estat encertat en la sortida de la pilota, Rakitic ha recordat al dels seus millors moments i Iniesta ha estat clarivident.

El Juventus ha corregut darrere la pilota i aquesta ha estat la demostració del que havia canviat en el partit. Messi, al 62, ha estavellat la pilota al pal de la porteria de Buffon després del llançament d'una falta i en el 69, l'argentí, en una jugada col·lectiva, ha marcat el 3-0.

Messi ha culminat una acció iniciada per Alba i que ha posat el seu segell Iniesta amb una assistència magistral. El deu blaugrana ha culminat el partit amb una rematada que ha agafat Buffon a contrapeu (3-0, min.69).

Fins al final, el Barça ha reservat forces. Han entrat Sergi Roberto, Paulinho i André Gomes per Dembele, Rakitic i Iniesta. Luis Suárez ha pogut augmentar la diferència, però el gol ha estat anul·lat (min.79) per un fora de joc anterior d'Alba.

El nou projecte de Valverde va com un coet i Messi és el capità, autor de vuit dels tretze gols anotats per l'equip des de l'inici del curs. A més ni en Lliga (9-0) ni a la Champions (3-0), Ter Stegen encara no ha hagut de treure ni un cop la pilota de la xarxa de la seva porteria.