Poques vegades un canvi d'entrenador ofereix un efecte revulsiu tan evident com el que han protagonitzat Raúl Garrido a Olot i Narcís Pèlach Chicho a Peralada. La Lliga de Segona B avança i a tan sols 11 jornades del final, dos equips que a la primera volta estaven seriosament amenaçats pel descens, caminen cap a la permanència gràcies a dues excel·lents ratxes de resultats. Tan bones, fins i tot, que agafant només els números de la segona volta (s'han jugat 9 jornades), garrotxins i empordanesos estan firmant números de play-off que els farien ser entre els quatre millors del torneig.

Garrido va arribar a l'Olot a mitjans de novembre per rellevar Martín Posse després d'un empat sense gols contra el Vila-real B. L'equip era penúltim amb només 9 punts en 14 jornades. El tècnic valencià, en el mateix nombre de partits, n'ha aconseguit 24, gairebé triplicant el rendiment que la plantilla havia donat abans. Amb Raúl Garrido d'entrenador, els garrotxins han guanyat sis partits (Lleida, Sabadell, Badalona, Aragó, Atlètic Balears i Ontinyent), n'han empatat sis més (Formentera, Mestalla, Mallorca, Hèrcules, Peralada i Saguntí) i tan sols n'han perdut dos (Elx i Peña Deportiva).

A Olot estan encantats amb el seu entrenador. Un home que transmet caràcter guanyador als seus jugadors, que no està ni un segon quiet durant els partits a la banqueta, i que viu les victòries amb passió. Garrido també està a gust a la Garrotxa, després de les males experiències que li va tocar viure per temes extraesportius en clubs com l'Huracán, l'Olímpic de Xàtiva i l'Eldenc.

A Peralada el canvi d'entrenador es va produir durant l'aturada de Nadal. La recta final de 2017 (un empat i tres derrotes) tenia el filial del Girona en llocs de descens (17 punts, a dos de la permanència i a un de la promoció), però tot i això el club no s'havia plantejat la sortida d'Arnau Sala. Però una oferta del futbol xinès a Raül Agné va acabar amb l'aleshores tècnic empordanès fent les maletes per acompanyar-lo en aquesta aventura. El Girona va pensar inicialment en Juan Carlos Moreno com a successsor, però aquest hi va renunciar pocs dies després que fos confirmat. El pla B era Chicho, que dirigia el Figueres a Tercera. Després d'uns dies d'intenses negociacions amb la Unió, el preparador es va poder desvincular per començar una nova etapa a Segona B, amb el filial del «seu» Girona, i la missió de salvar-lo.

En nou partits amb Chicho (va debutar a Mallorca, el camp del líder, en l'inici de la segona volta), el Peralada ha sumat 4 triomfs (Elx, Sabadell, Aragó i Hèrcules), 4 empats (Mallorca, Mestalla, Lleida i Olot) i una sola derrota (Badalona). Un total de 16 punts de 27, una ratxa també molt superior a la que duia el Peralada d'Arnau (17 punts en 19 partits): gairebé el mateix balanç, això sí, en pràcticament la meitat de partits. Els càlculs que va fer Chicho quan va assumir el Peralada eren que caldrien almenys set triomfs per assegurar la categoria. Ara els empordanesos tenen dos partits clau per davant contra dos equips situats en zona de descens: Peña Deportivo, a fora, i Balears, a casa, per acabar d'allunyar el fantasma del descens.