Yankuba Sima torna a Europa per fer-se un lloc en el bàsquet professional. Després de tres anys jugant a la NCAA, els dos primer a St. John's i aquest últim amb Oklahoma State, el pivot gironí ha decidit renunciar al seu últim curs al bàsquet universitari nord-americà per tornar a Europa i jugar com a professional, sigui a l'ACB o en lligues com la italiana o a l'alemanya, on alguns clubs ja han preguntat per ell. Una altra opció que no desagrada a l'entorn de Sima és la de jugar en un LEB Or que estigui vinculat a alguns dels clubs més potents de l'ACB, per així combinar partits amb entrenaments d'alt nivell per seguir completant la seva formació. En un parell de setmanes, Yankuba Sima tornarà a Girona, per a decidir el nou destí al costat del seu representant, el també gironí Damià Sòria.

Nascut a Can Gibert, de pares gambians, el germà gran de Yankuba Sima, Lamin, va jugar a les categories inferiors del Barça i ara ho fa al Quart de Lliga EBA, i un dels petits, Ousman, és ara a Canàries per intentar fer el mateix camí que ell i fer al salt als Estats Units a través de la CBA (Canarias Basketball Academy). Yankuba Sima va començar a jugar a bàsquet a Santa Eugènia amb el CESET i d'allà va passar a l'antic Sant Josep. Allà, jugant al júnior B, Yankuba Sima va tenir l'oportunitat de marxar becat a la CBA, on jugadors de diferents procedències s'entrenen per intentar aconseguir un lloc en el bàsquet universitari nord-americà. «Jugar amb el Barça o en la base d'algun altre bon club europeu et pot obrir les portes en el camp esportiu, però anar a una universitat dels EUA em pot donar, a més del bàsquet, uns estudis que em podrien obrir més portes si el bàsquet professional no surt bé», reflexionava el juny del 2014 parlant amb aquest diari sobre la decisió d'anar a les Canàries quan es podria haver quedat a Catalunya per jugar en el júnior preferent d'algun club ACB.

A Canàries, Yankuba Sima va passar de ser un desconegut jugador del júnior B del Sant Josep de Girona a entrar en els plans de la Federació Espanyola. Pocs mesos després de deixar Girona, Yankuba Sima era el pivot titular de la selecció espanyola en l'Europeu sub18 de Turquia i, de moment, les seves presències amb les diferents seleccions espanyoles van acabar amb la medalla amb la sub-20 de fa dos estius. L'aventura americana de Yankuba Sima va començar quan va canviar la CBA per una High School de Florida, on es va treure el batxillerat nord-americà per tenir dret així a la beca que li oferia la històrica universitat de St.John's, a Nova York. Allà va tenir de tècnic el mític exjugador de Golden State i del Dream Team Chris Mullin, fins que a finals del curs passat Yankuba Sima va decidir demanar el canvi d'universitat i marxar a Oklahoma State on, després d'un semestre jugar per la normativa de la NCAA sobre els canvis de centre, ha acabat ara el periple universitari. Pròxim destí: el bàsquet professional. Això sí, sense haver acabat els seus estudis de màrqueting esportiu.