Amb la Lliga ja decidida a favor del Futbol Club Barcelona, el 'clàssic' d'aquest diumenge al Camp Nou té poca transcendència a nivell competitiu. Però l'actual context polític i social a Catalunya fa que molts aficionats hagin anat al 'matx' per també reivindica la llibertat dels presos polítics i mostrar la seva solidaritat amb els polítics que es troben a l'estranger.

Tot plegat, seguint la crida que han llençat l'ANC, Òmnium Cultural, Drets i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes, entre d'altres entitats. "A Madrid ens ho van fer deixar tot allà en un cubell, i avui veurà tot el món el groc que portem", ha dit a l'ACN la Mercè Noguera, una aficionada de les comarques gironines que ha estrenat una bufanda que ella mateixa ha teixit.

En Josep, de Lleida, també és conscient de la repercussió internacional del partit que enfronta Barça i Reial Madrid: "'Per lo menos sortirem a tot el món", ha dit, indicant que, aquesta vegada i a diferència de la final de la Copa del Rei -on agents de la policia nacional van obligar a aficionats a deixar peces de color groc per poder accedir a l'estadi Wanda Metropolitano de Madrid-, "no ho prohibiran". "Van fer el que van voler", però aquí no ho faran. Aquí estem a Catalunya", adverteix.

Amb el lema 'Tothom de Groc. La llibertat no és cap delicte' s'ha volgut llençar un missatge que se seguirà expressant la voluntat que surtin els presos polítics sense fer ús de la violència. "Estem tots convidats a la gran festa de Catalunya amb aquest partit", indica Ferran Pérez, de Barcelona. "I, evidentment el que significa no cal explicar-ho: Tots d'acord en què no ha d'haver-hi gent on no ha d'haver-hi"; ha afegit.

Per la seva banda, Ramon Cros, de Girona, apunta que "jugar contra el Madrid sempre és especial". "I estem en un moment de molta repressió i hem de protestar contra això", ha afegit. No tothom que s'ha vestit de groc és independentista. És el cas del Josep Prades, que s'ha desplaçat a Barcelona des de La Pobla de Benifassà, a Castelló. "No soc independentista, però crec en la llibertat dels pobles", ha raonat.

Qui no tenia gaire clar el motiu pel qual portava una samarreta groga era en Jordi Jaime, de Palamós, qui s'ha desplaçat amb la seva penya blaugrana. "Tinc quatre o cinc samarretes del Barça i avui la meva dona m'ha dit: 'Et poses la groga'", ha comentat. "Crec que ha estat perquè (la meva dona) ha vist alguna cosa al Facebook", ha prosseguit. "I jo, com sempre, faig el que em diu la meva dona", ha conclòs convençut.

Els altres motius

"Això sembla l'ONU!". És el que ha exclamat un aficionat barcelonista quan ha vist els accessos del Camp Nou avui, plens de turistes d'arreu del món. I és que a banda de gaudir de l'atractiu de veure el Barça jugar, i més en un partit tant mediàtic com un 'clàssic', molts estrangers han volgut també anar fins a l'estadi per veure en viu un dels darrers partits d'Andrés Iniesta amb la samarreta blaugrana.

Són els motius del Liu Yunfei, un advocat i professor de dret a la ciutat xinesa de Guiyang i que ha viatjat per segona vegada a Barcelona. En la seva anterior estada, també va veure un partit de futbol, ara fa una dècada. Un xoc que va enfrontar el Barça amb el Valladolid.