El colombià Esteban Chaves, guanyador de l'etapa en l'Etna, i el seu company britànic Simon Yates, nou 'maglia' rosa, han donat aquest dijous al Mitchelton Scott una tarda de glòria al cim del volcà, on els favorits han lliurat la primera batalla amb final d'alçada del Giro de Italia.

Chaves, que va arrencar entre els fugats a 5 quilòmetres de meta, va rebre la visita de Yates, que va deixar el grup de favorits amb un potent atac, i entre tots dos es van donar un homenatge a 1.700 metres d'altitud, on van entrar junts per obtenir el premi doble per a la formació australiana.

L'exhibició de la sisena etapa disputada entre Caltanissetta i l'Etna, amb un recorregut de 159 quilòmetres, es va concretar amb el doblet dels dos homes forts del Mitchelton. Tots dos van creuar junts, amb lleuger avançament del colombià Chaves i un temps de 4h.16.11, a una mitjana de 39,7 km / hora.

En el grup de favorits va creuar a 26 segons encapçalat pel francès Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), que va donar temps a George Bennett, Pozzovivo, Miguel Ángel Lopez, Richard Carapaz, Tom Dumoulin, Fabio Aru i Chris Froome. El britànic va tornar a patir, però aquesta vegada va mostrar capacitat de reacció.

L'australià Rohan Dennis, ara sisè, va perdre la 'maglia rosa' a favor de Simon Yates, nou patró del Giro. Dumoulin el segueix a 16 segons i Chaves és tercer a 26.

Els candidats ja es concentren a la llista dels deu primers. Pinot és cinquè a 45, Pello Bilbao aguanta setè a 1.03, Froome vuitè a 1.10 i Fabio Aru desè a 1.12.

Una etapa emocionant en el seu tram final i que va veure triomfar una escapada que es va formar al quilòmetre 50. Es va enlairar un grup nombrós de 24 corredors. Entre ells, alguns escaladors cridats al 'top 10' de la general, com els colombians Esteban Chaves (Mitchelton) i Sergio Henao i (Sky) i l'espanyol David de la Cruz, un altre home de Chris Froome a l'avançada.

Una fuita amb cert perill per als favorits, i incòmoda per equips com el BMC, que va tractar d'impedir l'inevitable de perdre la 'maglia rosa', i l'Astana, que temia perdre l'opció del colombià Miguel Ángel López a l'Etna.

L'expedició va estar controlada en tot moment al voltant dels 2-3 minuts i es va mantenir viva per interessos comuns, però l'Astana no volia tirar la tovallola i va imposar un ritme insuportable en la persecució a 25 metres de meta. La lluita de 24 corredors contra un escamot reduït a 60 unitats.

Va començar l'ascens amb el grup principal a 1.15 de la fuga. Per davant 15 quilòmetres, al 6,5 de pendent mitjana i rampes del 15, fins a la meta instal·lada al costat del observatori astronòmic de l'Etna, a les faldilles del volcà més gran i actiu d'Europa.

Sense ser un port massa exigent, l'elevat ritme de l'etapa va convertir la pujada en una autèntica prova de foc. I va passar factura a les primeres de canvi, ja que van quedar sols 7 corredors al capdavant. Ho va intentar De Marchi, que va reduir el grup amb Hermans, Hainaut i Chaves, als quals es va unir el combatiu Ciccone.

Per darrere Luis León Sánchez va canviar el decorat amb un ritme de persecució infernal, de manera que la renda va baixar a 1 minut. Davant l'amenaça latent va atacar dues vegades Ciccone (Bardiani) a 6 del cim, però se li va enganxar a la roda Esteban Chaves.

El "Chavito", de 28 anys, segon al Giro 2016 i tercer en la Vuelta, va recordar que vol lluitar entre els grans i va deixar anar la traca a 5 de la pancarta final, aliè a les estrebades que es produïen entre els jerarques del Giro. López va arrencar sense èxit, Dumoulin va tensar a Froome en veure al britànic en dificultats i Yates va estar d'observador de la jugada.

Amb Chaves en un lloc segur, Yates va deixar anar una fuetada que li va permetre enllaçar amb el ciclista de Bogotà en l'últim quilòmetre. El cim ja era qüestió de dos homes del Mitchelton. El britànic estava més fort, per guanyar, però després de tot el dia escapat la gentilesa es va imposar a l'interès personal. Etapa per Chaves, Maglia rosa per Yates. Tot va quedar a casa.

La setena etapa es disputa aquest divendres entre Pizzo i Praia a Mare, amb un recorregut de 159 quilòmetres que presenta una petita dificultat al final. Jornada de transició i propícia per velocistes o aventurers davant de la segona jornada en pujada de Montevergine de Marcogliano.