La selecció espanyola va veure com se li espatllava un debut perfecte en el minut 88 davant Portugal, quan Cristiano Ronaldo va culminar el seu triplet personal de falta directa per al 3-3 definitiu. Una dura estrena al Mundial de Rússia que va tenir en la seva mà Espanya, amb la reacció als problemes que van plantejar els lusitans i la tempesta del canvi a la banqueta que s'havia produït 48 hores abans.

L'equip de Hierro, que es mesurarà contra l'Iran el dia 20 i el 25 amb el Marroc, va ensopegar al mig del pas de gegant, quan Piqué va cometre falta sobre el davanter del Reial Madrid a la vora de la celebració espanyola. El '7' no va perdonar amb un golàs, com ja havia fet durant una nit inspirada que va començar amb un penal als tres minuts i un altre gol en un greu error de David de Gea abans del descans (2-1).

La Roja es va animar per buscar la remuntada fins a dues vegades, en el primer gran partit del torneig, per sortir a les portades de tot el món, les mateixes que havien plasmat la sacsejada per la destitució del seu seleccionador Julen Lopetegui per la seva negociació amb el Reial Madrid. Al final, va ser Cristiano qui es va emportar el titular d'una estrena exigent però que va deixar clar que Espanya té la fam que se li pressuposava.

La campiona del món del 2010 va mantenir-se invicta com amb l'anterior tècnic, ara en 21 partits amb Fernando Hierro, però amb un regust amarg. Cristiano es va obstinar a posar les coses ben difícils al descans, amb un 2-1 al marcador. Després es van tancar bé els portuguesos, però Diego Costa va fabricar el seu doblet i Nacho va refer-se del penal (2-3). I quan manava Espanya i Isco lluïa, CR7 va truncar el debut perfecte.

Mai un primer partit havia estat tan important. Sempre es parla de la dosi de moral i força gairebé vital per ser campió que dona guanyar el debut, amb la gloriosa excepció de l'Espanya campiona del món. Però si l'estrena ve després d'un terratrèmol, es converteix en aire per respirar. La prova de foc va cremar només començar; quan Cristiano va fer l'1-0. El davanter blanc va fer caure en el parany el seu company Nacho i va aprofitar el lleu contacte per forçar la pena màxima.

L'ansietat es va multiplicar a la Roja i va complicar més encaral'entrada al partit. Espanya va buscar el suport de Costa, que va baixar a rebre sempre que va poder, però l'atac constant va permetre dues clares contres als lusitans, que entre Guedes i Cristiano no van saber aprofitar.

La clau, un cop més, va ser fer-se fort amb la pilota, tot i que mentre Iniesta i Isco encara s'hi posaven, va ser el mateix Costa qui va fabricar contra tota la defensa rival el valuós 1-1 al minut 24. Un cop de peu de Busquets se'l va quedar el davanter, que va lluitar al límit amb Pepe i va aguantar fins al darrer moment per batre Rui Patricio davant la pressió de quatre defensors.

El gol va donar la raó als intents d'Iniesta i Isco, amb el madridista estavellant la pilota al travesser. Espanya va gaudir per fi durant 20 minuts, però va marxar als vestidors abans d'hora, permetent una nova arribada lusitana, després de molt, que va aprofitar Cristiano. Un xut a priori innocent que no va saber tallar De Gea, encara amb el record de la pilota que se li va escapar a Vila-real ara fa dues setmanes.

Reacció i gol al final

Tot semblava que se li torçava de nou, però Espanya va trobar els gols que tant havia trobat a faltar durant la preparació del Mundial. Portugal estava ben plantada al camp, fins que va aparèixer, de nou, Costa. El davanter de l'Atlètic va culminar en el 2-2 una falta xutada per Silva i ben posada a l'àrea petita per Busquets. La triple campiona d'Europa va aprofitar l'eufòria per, en tres minuts, donar la volta al partit amb una fuetada de Nacho. Era el 2-3 i quedava més de mitja hora.

Als portuguesos, Cristiano el primer, els va canviar la cara. Espanya va treure de polleguera el seu veí peninsular, amb Isco als comandaments. La Roja es va fer propietària del partit, amb temps encara per davant per fer mal. Costa va tenir el triplet abans de deixar el lloc a Aspas, però va ser Cristiano qui es va emportar la pilota a casa, amb una falta que li va regalar Piqué per acaparar els focus a Sotxi. No va ser amb victòria, però sí amb orgull, un debut per pensar en gran.