Des de fa anys, havaneres i Calella de Palafrugell han esdevingut indestriables, especialment per la rellevància que ha anat adquirint la cantada anual que se celebra a la plaça del Port Bo. I les tavernes n'han aprofitat l'impuls.

El 1966 es va celebrar la primera cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell, quan diversos cantautors es van reunir a la taverna de Can Batlle, davant de la platja del Port Bo. La iniciativa va sorgir de Francesc Alsius, Frederic Martí i Joan Pericot, i va coincidir amb la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres, el segon recopilatori d'havaneres que es publicava a Catalunya. L'èxit de la trobada va propiciar que ?l'any següent es repetís l'esdeveniment, tot i que aquesta segona vegada es va organitzar una cantada més formal a la platja Calau. El 1969, l'Associació d'Amics de Calella, que en aquell moment organitzava l'acte, va traslladar l'esdeveniment a la plaça del Port Bo, on se celebra actualment. Enguany, se n'ha celebrat la 43a edició. Les primeres edicions van reunir unes 10.000 persones i en les darreres s'aconsegueix una afluència que s'acosta a les 40.000 persones. El poble es paralitza i queda totalment col·lapsat pels assistents, que envaeixen els carrers del centre.

La cantada, però, només va ser una conseqüència de les tradicionals cantades espontànies que es feien a les diverses tavernes que hi havia al poble. Actualment, però, només en queden dues: Can Batlle, que ha reobert les portes, i la Taverna de la Bella Lola. Dues tavernes amb història.

Can Batlle, fundada el 1899, havia estat una de les principals tavernes del poble, sobretot gràcies a la vinculació que tenia amb l'hotel familiar que portava el mateix nom i que hi havia just davant. Molts dels turistes que venien de Barcelona i s'allotjaven a l'hotel anaven a sentir havaneres cantades pels pescadors a la taverna, fet que li va donar un gran impuls. Cap als anys 90, l'ambient va anar decaient i el 1999 la família es va vendre tota la societat a un empresari. Els diversos negocis posteriors no van acabar de funcionar i van mantenir el local mig tancat. L'estiu passat, però, Ricard Martínez el va reobrir amb la voluntat de recrear l'ambient de l'antiga taverna. "Hem reobert el local intentant retornar l'esperit amb què va néixer", assenyala. Aquest és el segon intent que tira endavant Martínez, ja que fa 7 anys ja va muntar una petita taverna al poble, anomenda Rick-art, on s'hi tocaven havaneres.

Per la seva banda, la Bella Lola és una típica i emblemàtica taverna marinera que data de l'any 1939, tot i que en aquell moment no portava aquest nom. La famosa Raquel de Calella de Palafrugell la va obrir just després de quedar-se viuda com a conseqüència de la Guerra Civil. En un principi, es deia Ca la Noia Rita, malgrat que no hi hagués cap Rita. Després es va anomenar Ca la Raquel fins el 1980, en què es va vendre el local. El 1993, els actuals propietaris, en Paco i la Pepi, van reobrir el local i la van anomenar Taverna de La bella Lola, per la mítica havanera. Per l'amistat que tenien amb la Raquel, però, li van posar com a subtítol Ca la Raquel. Des de que la carismàtica propietària es va retirar, la taverna va patir diversos canvis, ja que hi va haver diferents propietaris que van fracassar. A banda del nom i de restar tot un any tancada, els nous propietaris van voler retornar als orígens, fent cuina típica i alhora crear un local cultural on els clients poguessin expressar lliurement les seves aficions artístiques. I aquesta darrera característica és la que li dóna un caliu especial i la incertesa que cada nit pot arribar a ser diferent. Aquesta característica també la té Can Batlle, ja que és quelcom que comparteixen. A més, cada dissabte, La Bella Lola acull una actuació en directe d'algun grup d'havaneres.