Deixar la casa casa a uns desconeguts per anar-te'n tu de vacances a la seva. Aquesta forma de viatjar està guanyant adeptes en els darrers anys, i en especial davant l'actual situació de crisi econòmica.

L'intercanvi de cases és una de les formes més barates de viatjar. Es tracta que dues persones o famílies de parts diferents del món es posin d'acord a intercanviar els seus habitatges per passar-hi les vacances. Acostumen a ser intercanvis d'entre 2 i 4 setmanes -tot i que se'n fan de menys dies- i cap de les dues parts ha de pagar res. És a dir, vacances amb allotjament a cost zero. Això sí, posant la casa... i confiant que l'altre te la cuidarà, igual que tu amb la seva.

No és una iniciativa nova, ja que fa molts anys que es fa l'intercanvi de cases. Algunes agències en fa més de 50 que treballen en aquest sector. En els darrers temps, però, la tendència ha anat en augment, en part per les facilitats de desplaçament que hi ha en l'actualitat, eines de comunicació com Internet o l'increment del cost de la vida.

Hi ha diverses agències digitals que es dediquen a gestionar les peticions i fan d'enllaç entre ofertes i demandes. De fet, tot es gestiona a través del web. La persona que vol fer intercanvi s'hi ha de registrar prèviament per poder enviar i rebre correus electrònics. I, sovint, a més, cal pagar una quota anual, que pot arribar a estar al voltant dels 150 ? (tot i que n'hi ha de més barates), per tal de publicar les dades i mantenir la seguretat. La gent inscriu la seva casa o apartament i enumera tots aquells destins on estaria interessat a viatjar. En la mateixa pàgina web, doncs, es descriuen les característiques tant de la casa, com de les persones que formen la família o les destinacions que prefereixen els propietaris. Es poden posar diversos destins diferents i, evidentment, així augmenten les possibilitats que una altra família pugui viatjar a Catalunya. Tot i que tot depèn de les característiques de la zona i de la mateixa casa. Hi ha persones que hi especifiquen les dates que volen viatjar i d'altres que ho deixen més obert, igual que en el cas de les destinacions.

Ana Valera Molina, de 48 anys, fa un any que fa intercanvi de cases amb la seva família, el seu marit i la seva filla de 15 anys. Es van inscriure a la web Intercambiodecasa.es el passat setembre. "Tornàvem d'un viatge i, com ens passa cada any, ens vam quedar amb ganes de més, però no hi havia diners. I llavors, jo, que ja coneixia la iniciativa, buscant per Internet vaig trobar aquesta pàgina i estem molt contents, perquè tens la possibilitat de viatjar molt més que abans. Pots fer una escapada de 4 dies a Roma o Londres", explica. Per ara només han fet un intercanvi amb una família francesa de París, però estan mirant noves destinacions per poder viatjar a d'altres llocs en breu. "Després de París, ara ens agradaria anar a Anglaterra. A veure si surt alguna cosa", comenta Valera.

La família de l'Ana ofereix dos habitatges, el seu pis de Barcelona i una caravana que tenen a un càmping de Blanes. "Ara mateix tenim moltes ofertes per la caravana que tenim a Blanes. Hi ha cinc o sis famílies interessades a venir a la platja, però no ens acaben de convèncer les seves destinacions. De moment, seguirem mirant. Durant l'any també en tenim pel pis de Barcelona", explica Valera.

La família Valera valora molt positivament aquesta manera de viatjar, ja que és força més econòmica. "Està molt bé, perquè et permet viatjar molt més, t'estalvies molts diners". Tot i que no sempre es coincideix amb les altres famílies: "A vegades és difícil coincidir amb les dates i amb les destinacions de la gent que està interessada en la teva casa".

L'intercanvi de cases es pot fer tant en l'àmbit nacional com internacional. Per a intercanvis propers es pot fer servir el cotxe propi, però normalment en destinacions més llunyanes el cotxe passa a formar part de l'oferta de la casa. I els intercanvis es poden fer simultanis o en èpoques diferents. Finalment, les agències digitals més importants que hi ha actualment a la xarxa són Intercambiodecasa.es, Intervac, IntercambioCasas.com i Intervacacions Club.

En definitiva, es tracta d'un model de viatge que va en augment, que permet abaratir els costos del viatge i, fins i tot, conèixer gent d'altres llocs del món.