Posar-se morè en un llit bronzejador de raigs ultraviolats no és bona idea per a la salut. Almenys, així ho ha assegurat l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ha classificat aquests mètodes dins de la primera categoria de risc de càncer, el grup 1 de carcinògens per a humans. A més, la perillositat augmenta en els més joves. I és que, segons l'OMS, el risc de melanoma augmenta un 75% si l'ús comença abans dels 30 anys.

Segons els autors d'aquest estudi, cuyas conclusions es troben en la revista 'The Lancet Oncology', l'ús de dispositius de bronzejat que emeten raigs ultraviolats està estès en molts països desenvolupats, en especial entre els més joves. Fins ara, l'ús d'aquests llits i llums estava classificat en el grup 2A com "probablement carcinògens per a humans", encara que ara ha avançat un nivell de perillositat.

I és que els experts assenyalen que un metanálisis integral va concloure que el risc de melanoma de pell augmenta en un 75% quan l'ús d'aquests dispositius comença abans dels 30 anys d'edat. A més, diversos estudis proporcionen evidències d'una associació positiva entre l'ús dels dispositius de bronzejat i el melanoma ocular. Per aquest motiu, el grup de treball va plantejar la classificació de l'ús d'aquests dispositius dins del grup 1 de 'carcinògens per a humans'.

Al llarg del temps, la mutació genètica característica causada per la radicació solar ultraviolada (UV) ha estat atribuïda a la radiació ultraviolada B (UVB). No obstant això, en el nou estudi, la mateixa mutació va ser detectada a la pell de ratolins tractats amb radiació ultraviolada A (RAÏM) i en tumors de pell de ratolí induïts amb raigs UVA. Per aquest motiu, l'OMS va decidir reclassificar la radiació UV al complet com carcinogénica per als humans.

Aquest grup de treball també va concloure que existia suficients evidències per assenyalar el perill del melanoma ocular en els soldadors. No obstant això, a causa que aquests professionals estan exposats a altres agents perjudicials, el risc no podia atribuir-se específicament a la radicació UV.

A més, tots els tipus de radiació ionitzant van ser també classificats en el grup 1. Aquesta és la primera vegada que tots aquests tipus de radiació han estat revisats per un grup de treball durant una reunió. Entre les fonts de radiació ionitzant es troben el gas radó, el plutoni, la ràdio, el llumí-32 o els radioiodines.