El Festival de Curtmetratges de Blanes obrirà aquest divendres la seva setena edició amb dos dies de projeccions a la platja Central del municipi. Enguany es podran veure fins a 26 curtmetratges repartits en les dues categories habituals del certamen: ficció i animació, que aquest any comptarà amb només cinc curts. El dissabte, a més, hi haurà l'entrega de premis i una projecció extra amb diversos curtmetratges que no han entrat a concurs. "Aquest any hem volgut incloure la projecció de diversos treballs, que per diverses raons no havien entrat a concurs, després de l'entrega de premis perquè ens semblaven prou interessants", explica Jordi Alum, representant de l'associació cultural Crit d'Art.

Les bases del festival són molt clares, els curts han de ser de menys de 15 minuts, rodats durant l'any 2008 o 2009 i han de ser de ficció, la qual cosa deixa fora tot el món del documental. L'associació cultural Crit d'Art ha rebut un total de 153 curts, 15 dels quals han estat d'animació i la resta de ficció. Aquestes xifres mostren una petita baixada dels curts d'animació. "Aquest any ha devallat el nombre de curts d'animació, tot i que els cinc que finalment han entrat a concurs són d'un nivell molt alt", explica Alum.

"La veritat és que des l'assosciació estem veient que any rere anyla qualitat dels curts va augmentant", comenta Alum. "Alguns dels curtsque han passat pel festival de Blanes, després han estat finalistes dels Goya. No és que nosaltres siguem molt bons, suposo que la gent envia els curts a diferents llocs", afegeix Alum.

El jurat, que es renova cada any, en aquesta edició estarà format per l'actriu Mònica Lucchetti, el dissenyador gràfic Isaac Mas, la directora Laia fàbregas i el periodista Manel Domínguez. I els premis, com sempre, seran en forma de dotació econòmica. El primer premi de cada categoria, ficció i animació, és de 1.000 euros i després hi ha diversos premis més petits. A més, també hi ha el premi Crit d'Art, que tria la pròpia associació, amb una xifra de 200 euros per a cada categoria.

Per a aquesta edició es mantindran les cadires que es van instal·lar l'any passat i hi haurà una barra "amb preus populars". A més, es podran comprar les samarretes de l'associació el Crit d'Art. "Hi haurà una novetat tècnica a la pantalla, però no afectarà gaire en el visionat de la gent", comenta Alum.

Finalment, enguany els organitzadors preveuen rebre una assistència similar als darrers anys, que sol estar al voltant de les 800 persones durant els dos dies de projeccions.