Descobrir el Ter des de dins navegant per les aigües d'un dels rius més importants de les comarques gironines. Això és el que permet l'empresa Kayak del Ter des de fa un any, apropant aquest paratge de gran valor. La vegetació que l'embelleix a banda i banda de les aigües, la fauna que busca el repòs del seu paisatge o la diversió de l'activitat són alguns dels al·licients a l'hora d'emprendre aquest descens fluvial.

Colomers-Verges, Sobrànigues (Sant Jordi Desvalls)-Colomers i Sant Julià de Ramis-Sobrànigues són els tres trams que es poden recórrer en un caiac, o en el segon, preferiblement en canoa. El primer es va estrenar l'any passat i els següents s'han incorporat aquest estiu. A banda del tercer, que té una extensió més llarga que se salva en unes sis hores, els altres requereixen entre una hora i mitja i dues hores. Per practicar-los no és necessari tenir coneixements previs. Després d'unes explicacions per als més inexperts per aprendre a utilitzar les pales, el caiac s'endinsa al riu d'aigües tranquil·les, tot i que amb alguns petits ràpids. Per exemple, en el recorregut pel Baix Empordà, de Colomers a Verges, es recorren set quilòmetres en aproximadament dues hores durant les quals, a banda de poder-se familiaritzar amb aquest tipus de navegació per tots aquells que la desconeixen, es pot gaudir d'un paisatge de gran bellesa, tant pels arbres o canyissars que s'imposen al voltant del riu, com per petites illes on et pots aturar. Per a la navegació, el Ter també ofereix al·licients com bifurcacions en alguns punts que et permeten escollir recorreguts diferents. La poca profunditat de les aigües, a més, convida fins i tot a capbussar-se.

Cabussets, blauets, orenetes, xoriguers o polles d'aigües són només algunes de les aus que poden acompanyar-te en el viatge, així com llúdrigues, bisons americans i, fins i tot hi ha qui ha vist un senglar travessar nedant el riu. El respecte a la fauna és present en l'activitat, que s'ha d'aturar des de Sant Julià a Colomers de mitjans de març al juliol per la nidificació de l'avifauna protegida pel projecte Xarxa Natura 2000. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) s'imposen altres restriccions per poder preservar l'entorn. El responsable de l'empresa, Roger Duran, remarca que "el riu és de tots i tothom hi pot navegar, però has de demanar permís a l'ACA i respectar les normes" com no navegar de nit o tenir en compte les zones de nidificació. La qualitat del riu és important i per això l'empresa s'encarrega també de la neteja.

El projecte, que es va engegar l'any passat després d'anys de tràmits, permet oferir una activitat més als turistes i alhora descobrir aquest paratge natural.