En ple agost, quan la calor s'intensifica i cap ombra sembla suficient per resguardar-se'n, una de les solucions per a turistes i estiuejants és treure's la samarreta per passejar, fer el toc o fins i tot per anar a dinar.

Aquesta pràctica, tan estesa a la Costa Brava, ha aixecat polèmica en altres punts del litoral català, com per exemple la ciutat de Barcelona, on el sector del comerç i l'hostaleria han reclamat que es limiti la possibilitat d'anar amb banyador pels carrers i locals. I el mateix ha passat a l'illa de Mallorca, on també s'han aixecat diverses veus a favor de la correcció dels turistes.

Al litoral gironí, en canvi, la situació no està tan clara i les opinions estan dividides. Alguns veuen normal que, als establiments de primera línia de costa, es permeti l'entrada a noies amb biquini o nois sense samarreta. Altres, en canvi, opinen que, excepte en els xiringuitos, s'hauria de demanar a la gent que es vestís mínimament per entrar als establiments, per una qüestió d'higiene. Sigui com sigui, tots coincideixen a assenyalar que és difícil fer una legislació en aquest sentit.

El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, explica que en la seva organització mai s'ha debatut el tema perquè ningú n'ha tingut cap queixa. En aquest sentit, veu normal que en els locals més propers a la platja s'hi presenti gent en banyador, però pensa que en altre tipus de locals, més cap a l'interior i d'un altre estil, sí que és necessari anar vestit. "Tot depèn de l'establiment i del seu context", afirma. "Està clar que el biquini és per a la platja, de manera que no et pots presentar en un restaurant d'etiqueta amb biquini, però això ja és una qüestió de lògica, no?", indica. En la seva opinió, cada local, en funció de la seva ubicació i el tipus de clientela, ja sap el que més li convé. "A mi, les prohibicions no m'agraden, tot plegat ha de sorgir de forma natural, sense cap reglament", afegeix.

Una opinió molt similar expressa el gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià. "Cada local fixa les seves pròpies normes", assenyala. Ell també pensa que és normal que arran del mar "aparegui gent amb poca roba, mentre que els locals de l'interior solen demanar més vestimenta". En el si de la seva organització això mai s'ha vist com un tema polèmic, sinó que sempre s'ha "resolt a títol individual" i mai s'ha demanat una posició conjunta de tot el grup.

En canvi, el president de l'Associació d'Empresaris d'Activitats d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, considera que la presència de gent amb banyador o sense samarreta als restaurants i bars "és antiestètica", de manera que els clients haurien d'anar "més arreglats" si es volen asseure a consumir, "per una qüestió de qualitat i netedat".

Un vestit adequat

Fernández reconeix que és normal que hi hagi gent sense samarreta pels passeigs marítims, perquè molts just acaben de sortir de la platja, però, almenys al seu establiment, no els deixa entrar si no van vestits adequadament, "i no només amb una samarreta imperi o uns simples pantalons curts".

En aquest sentit, considera que el biquini i el banyador haurien de ser patrimoni exclusiu del xiringuito, i que a la resta d'establiments s'hi hauria d'entrar amb una vestimenta adequada. Tot i això, reconeix que és "difícil" fer una normativa vàlida per a tothom, i considera que haurien de ser els ajuntaments de cada municipi, juntament amb els establiments que hi hagi, els que se n'haurien d'ocupar.