El Festival Internacional de la Porta Ferrada (Sant Feliu de Guíxols) clausurarà avui la seva 47a edició havent superat el repte que suposava fer una programació d'aquestes característiques -Lou Reed inclòs- en plena temporada de crisi. I és que, malgrat les adversitat econòmiques, el públic ha respost demostrant la seva fidelitat i l'ocupació ha arribat fins al 87%, la qual cosa significa més de 20.000 espectadors, una xifra que l'organització considera molt positiva, especialment si es té en compte que enguany no hi havia un macroconcert que ja reuneix 15.000 persones de cop, tal com havia succeït en anys anteriors amb Amaral o Joaquín Sabina.

Però quan aquesta nit es baixi el teló un cop finalitzada l'actuació de La Cuadra de Sevilla, que representarà Carmen. Ópera Andaluza de Cornetas y Tambores, no hi haurà temps per a la nostàlgia, ja que la direcció del Festival ja està començant a perfilar la celebració del seu 50è aniversari, que arribarà d'aquí a tres anys. I volen que sigui realment especial. Tant, que no es limitarà exclusivament a la 50a edició, sinó que les celebracions començaran a partir de l'any que ve i s'allargaran durant les edicions número 48, 49 i 50.

"Ja anem cap al 50è aniversari. Com que som el festival més antic de Catalunya i ens trobem entre els cinc més veterans de tot Espanya, volem donar força a la celebració de l'aniversari", va explicar ahir Albert Mallol. "Per això, estem treballant en una mateixa línia artística, de manera que puguem celebrar un trienni que estigui lligat a nivell d'artístic i producció", va indicar. Això, però, no és fàcil, i per aquest motiu ja estan treballant per aconseguir patrocinis i suport de les institucions per tal de poder presentar la proposta cap al mes d'octubre.

De moment, els números d'aquest 2009 els han servit per quedar satisfets. "El públic ha estat excelentíssim", indicava ahir Mallol, content no només per haver arribat al 87% d'ocupació i haver rebut unes 20.000 persones, sinó també per haver aconseguit col·locar el cartell de "no queden entrades" en onze espectacles -entre els quals hi havia Lou Reed i Paolo Conte-. A més més, molts altres, com per exemple The Pretenders, que van donar el tret de sortida del certamen el passat 5 de juliol, han aconseguit aforaments d'entre el 75 i el 90%.

Ni comercial ni fàcil d'omplir

Mallol es felicitava per haver aconseguit aquestes xifres d'ocupació malgrat que la programació "no és comercial ni tan fàcil d'omplir". A més, el màxim responsable del certamen també estava "molt content" perquè tot havia sortit tal com estava previst, i considerava que tant les produccions pròpies com les estrenes "han complert les expectatives". Igualment, en l'apartat tècnic i de producció, es va mostrar content de com havien sortit totes les innovacions d'aquest any. Per aquest motiu, considera que el Festival s'acaba "amb un èxit rotund i moltes ganes de continuar".