En una època en què la majoria de turistes compren només allò que els surt més barat, hi ha alguns artesans que fabriquen a mà els seus productes i procuren que els clients ho vegin. Es col·loquen al carrer o a l'aparador dels seus establiments, intentant fer-se al màxim de visibles possible.

És mig matí a Lloret de Mar i la Cristina treballa tot decorant una espelma, que està quedant realment espectacular. Després, el producte es vendrà a la botiga. Però la Cristina no treballa en un magatzem ni en una habitació, sinó que ho fa en un aparador, de cara al públic. "Ara perquè fa calor i no hi ha ningú, però a la tarda et pots trobar aquí quinze o vint persones mirant-la", explica la Maria Àngels, que treballa a la mateixa botiga que ella.

I és que el fet que el públic pugui veure com es fabriquen els objectes que després compraran com a souvenirs fa que els productes guanyin en atractiu i que cridin molt més l'atenció. "Sempre entra gent a veure què tenim, després de contemplar com es fabrica a l'aparador", indica la Maria Àngels. Per fer cada peça es triguen entre 15 i 30 minuts (depenent de la seva mida) i, segons expliquen, el fet d'estar fetes a mà els dóna un "valor afegit" que els turistes aprecien. L'únic problema, però, és el preu: "Als turistes els agrada, però és clar, els preus no són els mateixos que si estiguessin fetes industrialment. Però si el producte és bo, els visitants també ho saben i entren a la botiga", indica. "Si venguéssim les espelmes i prou, sense donar al possibilitat de veure com es fan, seria molt més difícil", assenyala la Maria Àngels.

Les espelmes, però, no són l'únic que es pot moldejar de cara al públic. Al centre de Tossa de Mar hi ha un establiment amb màquina de fer sabó pròpia, que desperta la curiositat de molts dels turistes, que s'aturen a comprovar com funciona i com es fabrica aquell sabó que després s'enduran com a record per als de casa

Però no tot ha de ser fabricar: al llarg de tota la Costa Brava es poden trobar nombrosos locals -o fins i tot parades a l'aire lliure- on es fan des de retrats fins a quadres i trenetes per als cabells en directe. En un establiment de Lloret, per exemple, expliquen que el fet d'estar a l'aire lliure els permet, sense cap mena de dubte, atraure "molts" més visitants que quan es tanquen. Això sí, també hi contribueix la gran pantalla de televisió amb què compten, on es projecten fotografies dels millors pentinats i tatuatges que han fet durant la temporada.

I és que potser sí que l'artesania es va perdent cada cop més, especialment en el món del turisme, però l'ésser humà es continua ?guiant per la vista i pels impulsos, de manera que una bona presentació pot aixecar la curiositat i decantar la balança cap a un producte.