No és el far oest, ni la gravació d'una pel·lícula on hi ha genets, tabernes i tirotejos amb revòlver. És un curs d'iniciació d'equitació western. L'objectiu és aprendre a muntar els cavalls al més pur estil americà perquè els animals aprenguin a treballar amb ramats.

Sembla mentida, però els cavalls tenen por a les vaques. O com a mínim, la primera vegada que estan en contacte amb elles no es troben còmodes. A la pista per a cavalls del Mas dels Frares de Garrigoles, propietat de l'exfutbolista de l'Espanyol Àlex Fernández, es va celebrar aquest cap de setmana un curs d'iniciació a l'equitació western, una forma d'anar en cavall semblant a la d'Estats Units i que s'utilitza, entre altres coses, per treballar amb el ramat en el ranxo. "Quan montes un cavall amb les vaques tan el genet com el cavall agafen confiança i et diverteixes", explica Àlex Fernández. I és que, quan el palamosí va deixar la seva carrera esportiva, es va dedicar de ple a formar-se en el món del cavall. Després de provar diverses modalitats, la que més és del seu gust és l'equitació western. Aprofitant les instal·lacions que té a la seva pròpia finca, Fernández va organitzar el passat dissabte i diumenge el primer curs d'equitació western a les comarques gironines. A la cita, hi van anar una dotzena de genets, entre homes i dones (en aquesta modalitat esportiva no hi ha separació de sexes), alguns d'ells provinents de la província de Barcelona i d'Osca.

"M'agradaria que a Girona s'arrelés una mica més el món del cavall, i en especial l'equitació western, comenta Fernández. "L'objectiu és que les cavalls agafin confiança quan treballin amb les vaques", afegeix.

La primera classe impartida en el curs, dirigit per Juan Araquistain -pioner en l'equitació western a l'Estat-, va ser introduir el cavall en un recinte tancat on també hi havia vaques. D'aquesta manera, els animals agafen confiança en ells mateixos i aprenen quin és el comportament habitual d'un ramat. En aquesta modalitat esportiva del món de la hípica, el cavall té un treball concret a realitzar: controlar el ramat. El segon dia de curs, el mestre Araquistain promou una competició amistosa entre els participants semblant a la dels campionats estatals, però amb les limitacions tècniques dels genets novells. El fundador de l'Associació Esportiva d'Equitació i Treball Western va fer aquest curs amb la intenció de formar a Girona un grup de genets que els hi agradi l'equitació western.

Àlex Fernández i el seu cavall van tardar, en una ronda, 31,3 segons en deixar una vaca dins el corral, mentre les altres tres es quedaven en una zona determinada. El gironí Ferran Gibert va ser més ràpid que l'anfitrió, amb un temps de 20.6 segons. Aquestes marques són vàlides per quedar, almenys, en sisena posició en els campionats d'Espanya, però cal dir que en les competicions oficials de Catel Penning (modalitat individual d'equitació western) el temps màxim per fer la prova és un minut i hi ha deu vaques en comptes de quatre. El control del ramat és un treball en equip. Per això també existeix la modalitat Team Penning, on els equips estan formats per tres genets i cavalls que han de dirigir un ramat de trenta vaques.

La intenció de Fernández és continuar organitzant cursos i trobades d'aficionats a l'equitació western per així consolidar un grup de genets. Per aconseguir això, Fernández té la intenció de crear un lloc web i de promocionar aquesta modalitat americana del món de l'hípica a Girona.