A les comarques gironines se celebren diversos espectacles pirotècnics al llarg de l'estiu, però, sense cap mena de dubte, el que té més ressò a nivell internacional és el Concurs de Focs d'Artifici de la Costa Brava, també anomenat Trofeu Vila de Blanes, competició que enguany celebra el seu 40è aniversari. La primera edició es va celebrar el 1970, quan la costa gironina començava a mostrar interès pels turistes. En aquell moment es va voler aprofitar la situació econòmica per impulsar la localitat de Blanes com a atractiu turístic.

Gairebé mig segle després, la roca marítima de Sa Palomera (lloc des d'on es llancen els objectes pirotècnics) és una icona de la Costa Brava, sobretot gràcies a l'espectacle de focs d'artifici que concentra més de 100.000 persones a la platja de S'Abanell, coincidint amb la Festa Major de Blanes.

El primer espectacle de focs artificials que es va poder veure a Blanes no va ser el de 1970, sinó que la tradició pirotècnica es remunta més enrere. En concret, les primeres referències escrites que parlen de focs artificials a Blanes daten de 1891, segons l'Arxiu Municipal. Per tant, des de finals del segle XIX s'havia iniciat una tradició de focs que els diversos alcaldes han anat mantenint fins ara, omplint amb aquest espectacle festiu la diada de la patrona de Blanes, Santa Anna.

La Guerra Civil va condicionar -com moltes altres coses- les festes de Blanes. Els castells de focs es varen interrompre el mateix any 1936 i no es va reprendre fins a la Festa Major de l'any 1944. La post-guerra va ser dura i la tornada dels focs d'artifici en el programa de la Festa Major de Blanes va ser modesta.

La icona de Sa Palomera

Un dels elements més característics dels focs de Blanes és l'emplaçament des d'on es disparen els petards: la roca de Sa Palomera. El 1958 és l'any en què es llança el primer castells des d'aquest emplaçament, ja que els anys anteriors la ubicació havia anat variant entre el port i el passeig. Així, a partir del 1958, Sa Palomera esdevé la plataforma escollida per disparar els castells de focs. Des d'aleshores s'ha convertit en l'espai emblemàtic de la festa blanenca.

Durant els 60, les empreses contractades per als espectacles pirotècnics eren de Catalunya. El poble creixia i, al mateix temps, hi havia més expectació pels focs.

El 1970, l'alcalde, Domènec Valls, va donar un impuls als focs d'artifici per aconseguir un espectacle diferent de tot el que s'havia fet fins llavors.

Es va augmentar el pressupost per encarregar a una firma valenciana un castell que va acabar sorpenent els espectadors. L'actuació va generar tant d'entusiasme que l'alcalde va proposar la creació d'un concurs de focs artificials per al següent any. Des de llavors i fins ara cada any milers de persones han quedat meravellades amb la llum, les figures i el soroll que desprenen els castells de focs.

El nom definitiu va ser el de Concurs Internacional de Focs d'Artifici de la Costa Brava. Amb aquest títol se li volia donar un caràcter internacional i que el concurs obtigués un cert reconeixement dins dels festivals pirotècnics. A principis dels anys 70, la importació d'explosius era molt complicada perquè hi havia problemes amb les duanes, fet que dificultava la presència de firmes estrangeres en el concurs de Blanes. Tot i això, el festival es va anar consolidant en el mercat internacional.

Focs durant una setmana

Un altre aspecte que ha evolucionat al llarg dels anys és la durada del concurs. Al principi eren tres dies. El 1983 es va afegir un dia més i, dos anys més tard, es va crear el Trofeu Vila de Blanes, destinat al guanyador del concurs. Així s'unia el nom de la població amb l'apel·latiu Costa Brava. Quan s'arribà als 25 anys de concurs, el nombre de dies de llançament de petards va augmentar fins a cinc. I en els últims anys, les jornades festives van arribar fins a un màxim de set. En l'edició d'enguany hi haurà sis dies amb focs d'artificis.

Els focs de Blanes han assolit actualment un prestigi que pocs es podien imaginar en els moment en què s'instaurà el Concurs. Actualment, la companyia que guanya el primer premi del Trofeu Vila de Blanes té les portes obertes a les principals manifestacions pirotècniques d'arreu del món.