Volen anar a la platja i no poden. No és que els ho prohibeixin perquè no porten banyador, sinó perquè són gossos. Aquests animals de companyia també es diverteixen mentre es refresquen amb l'aigua de la platja. O, simplement, quan passegen i juguen amb els seus amos. Per a algunes persones, estar a la platja i trobar-se algun gos passejant o, fins i tot, banyant-se pot resultar molest. Però per altres, no poder anar a la platja amb el seu gos suposa un impediment a l'hora de planificar les seves vacances. I, fins i tot, decideixen el destí de vacances en funció de si hi ha platges aptes per a gossos. A la Costa Brava, però, hi ha poques platges on s'admetin aquests animals.

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries és dels pocs que ha pres mesures a favor de l'accés dels gossos al mar. La platja de la Rubina disposa d'un espai apte per a aquests animals, per tal que es puguin banyar amb les persones. La Rubina, com la majoria de platges de la Costa Brava, està freqüentada per alemanys, francesos i belgues, entre altres. La diferència és, però, que en una part de la platja també s'accepten els gossos.

Gavia Bradshaw, un escocès que resideix a Figueres i que parla un català gairebé perfecte, explica que ell i la seva família van sempre a la Rubina. El motiu es diu Eddy. «Sense el gos no anem a la platja. Els nens s'ho passen bé i l'animal encara més. Es passa la majoria de l'estona a l'aigua i aquest és dels pocs llocs on podem anar amb el gos», assenyala Gavia. «Si anem a altres platges, la gent es queixa», afegeix.

Una platja amb gossos fidels

La platja de la Rubina té usuaris fidels. Marie -una francesa que fa vint anys que estiueja a Castelló d'Empúries- confessa que «sempre venim al mateix lloc perquè podem venir amb el gos». El mateix li passa a la Monica, una alemanya que llegeix una revista estirada a la sorra mentre el gos juga amb el seu marit a l'aigua. La Monica va començar a fer les vacances a la Costa Brava fa cinc anys, i els últims quatre sempre ha vingut amb el gos. «És molt divertit. El fet que hi hagi més gossos també permet que els animals juguin entre ells i sense problemes», comenta. Això sí, també deixa clar que «si no hi hagués la possibilitat que el gos es banyés a la platja, no vindríem».