Un espectacle pirotècnic com el Concurs de Focs d'Articifici de la Costa Brava dura uns vint minuts, però el muntatge de preparció dels petards comença quan encara no ha sortit el sol. Sa Palomera no dorm.

L'elaboració d'un espectacle pirotècnic com els que fins avui i al llarg d'aquestes últimes cinc nits s'ha fet a Blanes no es prepara en un sol dia, ni en una setmana. És un procés complex de treball que dura diversos mesos. Quan un jurat de set membres d'una comissió tècnica de Blanes decideix quines seran les cinc empreses pirotècniques responsables dels espectacles (la guanyadora de l'any anterior repeteix), les escollides es posen les piles per intentar guanyar el concurs internacional de focs d'artifici de Blanes, un dels concursos més coneguts d'Europa i que otorga un gran prestigi al vencedor.

En el cas de la pirotècnica barcelonina Igual, que va oferir el seu espectacle ahir a la nit, un equip tècnic va visitar Blanes amb mesos d'antelació per estudiar la zona de llançament i les possibilitats que ofereix la roca de Sa Palomera (lloc des d'on es disparen els petards), segons explica el portaveu de la l'empresa, Xavi Galán. Després de buscar les màximes possibilitats de l'emplaçament, el següent pas és dissenyar l'espectacle i, posteriorment, iniciar el procés de fabricació dels explosius. "L'espectacle final és el resultat d'un procés molt complex", comenta Galán.

Durant les sis nits que hi ha focs d'artifici, l'activitat a la roca de Sa Palomera no para en cap moment. Els concurs de focs acaba als voltants de les onze de la nit. Llavors, l'empresa pirotècnica s'encarrega que tot hagi anat correctament i una empresa neteja les restes de material que ha quedat escampat per la zona de llançament. Cap a les tres de la nit tot està llest perquè l'empresa que actua el dia següent pugui començar a treballar.

L'Ajuntament obliga que el material pirotècnic arribi a Blanes un dia abans de l'espectacle i facilita un magatzem per guardar els explosius, explica Enric Pérez, membre de la comissió tècnica organitzadora del concurs de focs. Una patrulla policial s'encarrega de guiar el camió carregat d'explosius fins a Sa Palomera. En el cas de l'empresa que va actuar ahir a la nit, els onze treballadors de l'empresa Igual van començar la feina de muntatge a partir de les quatre de la matinada i no van acabar fins a les set de la tarda. "Són castells de focs molt grans que funcionen amb cinc ordinadors activats al mateix moment", explica Xavi Galán. Els petards s'enlairen de manera automàtica gràcies a un sistema informàtic que fa arribar les ordres a través d'un sistema de cables i caixes. El resultat és que en mil·lèsimes de segons el petard ja es troba al cel de Blanes. "Tot aquest sistema és automàtic però els treballadors de l'empresa estem supervisant l'actuació a prop per si hi ha alguna incidència", comenta Galán.

Enric Pérez -portaveu de la comissió organitzadora- explica que muntar un concurs de focs d'artifici com el de Blanes és una feina complexa i que han d'intentar facilitar la feina als pirotècnics. Per això, l'Ajuntament facilita dues habitacions triples per dues nits en hotels de la localitat selvatana i altres serveis. Cada empresa que actua a Blanes cobra al voltant de 21.000 euros, però abans han de presentar una assegurança valorada en més de 600.000 euros, segons Pérez.