Les comarques gironines han perdut gairebé 3.000 places hoteleres (concretament, 2.915) entre els anys 2000 i 2009. Aquest descens afecta, sobretot, els establiments de les categories més baixes, d'una i dues estrelles, mentre que els intermitjos (tres estrelles) han augmentat el nombre d'hotels però han vist reduïdes les places disponibles. En canvi, han augmentat considerablement el nombre d'establiments i places dels hotels més luxosos, especialment els de quatre estrelles. El gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, explica que els establiments que han tancat les seves portes són sobretot hotels vells i pensions, ja que actualment els turistes, més acostumats a viatjar que abans, demanen hotels a partir de tres estrelles.

La franja que més s'ha vist afectada per la desaparició de places és la més baixa, és a dir, els hotels i pensions d'una estrella. L'any 2000 hi havia 400 establiments d'aquesta categoria que sumaven 18.760 places, mentre que el 2009 se'n registraven 263, que significaven 11.324 llits disponibles, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Pel que fa a les dues estrelles, s'han passat de 283 establiments i 18.446 places a 271 allotjaments i 13.983 llits.

A partir d'aquí, la situació canvia, malgrat que en els hotels de tres estrelles es produeix una situació especial: s'ha incrementat el nombre d'establiments, passant de 158 a 188, però en canvi s'han reduït el nombre de places, baixant de 37.898 a 33.912. On es nota l'augment més espectacular, però, és en els hotels de quatre estrelles, que han passat d'oferir 5.019 places repartides en 36 allotjaments a 17.431 llits disponibles en 96 hotels. Finalment, la xifra d'establiments de cinc estrelles continua essent residual, malgrat que també ha augmentat, ja que l'any 2000 hi havia només tres hotels amb la màxima distinció i ara ja són vuit.

El gerent del grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, explica que la pèrdua de places hoteleres en les categories més baixes es deu, en part, a la requalificació de ?l'any 1994, que va fer que molts dels hotels d'una i dues estrelles es convertissin en pensions. A partir d'aquí, alguns van poder subsistir, mentre que d'altres han acabat tancant per manca de clientela. Molts d'aquests establiments, recorda Sabrià, sovint eren annexos a l'hotel principal que ara els turistes ja no volen perquè estan acostumats a viatjar amb més comoditat i l'estàndard se situa en tres estrelles. Les pensions i hotels de baixa categoria ara són terreny gairebé exclusiu dels que viatgen per feina.