Una quarantena de persones es van submergir ahir al matí en el fons marí de Blanes per netejar-ne la brutícia. El punt concret de la neteja es va centrar en la roca de Sa Palomera de Blanes. Aquest és el mateix indret des d'on es disparen els explosius durant el concurs de focs d'artifici de la Costa Brava que es fa cada juliol. És per això que bona part dels 200 quilos de brutícia que ahir es van treure del fons marí de Blanes són restes dels elements pirotècnics, utilitzats fa un mes durant la setmana de la festa major de la localitat de la Selva. A més, la platja de Blanes es caracteritza per la roca de Sa Palomera, que reté els residus provinents del fons del mar i de les corrents subaquàtiques, per culpa d'això s'acumula a les roques una gran quantitat de brutícia.

Aquest estiu és el cinquè any consecutiu que el Voluntariat de l'Alt Maresme de Medi Ambient (VAMMA), juntament amb Voluntariat Ambiental organitza la neteja del fons marí de Blanes. El portaveu de VAMMA, Joan Basart, va valorar positivament la jornada d'ahir perquè «hi ha participat molta gent». Basart també va afegir que amb aquestes iniciatives «el fons marí s'està recuperant». VAMMA també organitza la neteja del fons marí en set municipis catalans més i el tres de setembre torna a preparar una neteja del fons marí a les comarques gironines, aquesta vegada a Lloret de Mar.

Plàstic, metall, alumini...

Pocs moments abans d'entrar a l'aigua, els submarinistes que ahir al matí van col·laborar en les tasques de neteja de la roca de Sa Palomera van atendre les explicacions del biòleg Guillem Falcó, que els va indicar què és el que s'ha d'agafar i què no. Per exemple, es poden agafar tota mena de materials (plàstic, metall, alumini, etcètera) excepte allò que estigui colonitzat. Falcó també va explicar els senyals que s'han de fer en cas d'emergència o quan es troba un objecte de grans dimensions. La immersió, d'uns vuit metres de profunditat, va estar en tot moment supervisada per una embarcació de Protecció Civil de Blanes.

Un cop tothom va signar un full d'inscripció, els més de quaranta submarinistes es van prendre una dutxa per així disminuir la temperatura corporal. Llavors, tots cap a l'aigua amb la intenció de recollir tota mena d'objectes, des de sabates fins a llaunes de refrescos i, sobretot, restes dels focs artificials.

Com a troballa més destacada, ahir un grup de submarinistes va trobar un bloc de cadires en una zona propera a Sa Palomera. Es tracta de cadires que formaven part d'un creuer que es va enfonsar en la llevantada del dia de Sant Esteve d'ara fa dos anys, segons va explicar el cap de Protecció Civil de Blanes, Josep Lluís Pouy. Durant el mes de juny d'aquest 2010, Protecció Civil de Blanes ja va retirar del fons marí de Blanes unes deu tones de materials que van quedar destrossats per la llevantada que va malmetre part del passeig marítim de Blanes.

La majoria dels submarinistes van coincidir que els fons marí de Sa Palomera estava brut, sobretot pels focs d'artifici, i que calia netejar-lo més d'una vegada a l'any. Els col·laborador Albert Gallart, que va necessitar l'ajuda de l'embarcació de Protecció Civil per deixar una bossa plena de deixalles i així poder seguir en la tasca de neteja, va destacar que la majoria de la brossa extreta és «brutícia dels focs de Blanes».

La participant Ester Tàssias, amb experiència en altres neteges de fons marins, va destacar que a Blanes «és dels pitjors llocs, potser s'haurien de fer més neteges a l'any». Tàssias va afegir que «sempre marxem pensant que hauríempogut recollir més coses».

Un altre participant en la iniciativa ecològica, Josep Maynou, va destacar que anys enrere «hi havia més porqueria i coses que la gent tirava a la platja».

Un cop passats els 45 minuts màxims per estar sota l'aigua, els participants surten a la superfície amb un tressor a la mà. No és or però, encara que no tingui valor econòmic, cada bossa de deixalles són uns quilos menys que deixen de colpejar l'ecosistema de Blanes.